Francja eksportuje coraz mniej pszenicy. Ziarno jest złej jakości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
13-09-2016,14:55 Aktualizacja: 13-09-2016,15:20
A A A

W lipcu - pierwszym miesiącu sezonu 2016/17 - Francja sprzedała do innych krajów mniej pszenicy miękkiej niż przed rokiem. To efekt problemów z jakością ziarna po długich opadach deszczu latem.  

W omawianym miesiącu kraj ten wyeksportował 1,1 mln ton tego gatunku zboża, w tym 652 tys. ton do państw trzecich i 432 tys. ton do odbiorców z Unii Europejskiej - informuje FAMMU/FAPA.  

FranceAgriMer opublikował natomiast najnowsze szacunki dotyczące oceny jakości pszenicy z tegorocznej produkcji. Eksperci ustalili, że około 24 proc. zebranego latem ziarna charakteryzowało się ciężarem właściwym równym lub wyższym od 76 kg/hl w porównaniu do 23 proc. w poprzednim szacunku.

Zawartość białka w ziarnie powyżej 12,5 proc. stwierdzono z kolei w przypadku 63 proc. pszenicy.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu