Copa-Cogeca nie chce wyłączenia mięsa i wina z polityki promocji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-07-2021,8:05 Aktualizacja: 02-07-2021,8:15
A A A

Organizacje rolnicze i spółdzielcze z Europy zrzeszone w Copa-Cogeca nie chcą wyłączenia produktów mięsnych i wina z unijnej polityki promocji - poinformowała Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Odbyło się posiedzenie grupy roboczej "Promocja" Copa-Cogeca, której przewodniczył Jerzy Wierzbicki ekspert FBZPR.

Krowa polska czerwona, Mamadou Bah, Stacja Badawcza IRZiBŻ w Popielnie, krowy prymitywne

Zbadają jak wypas krów w lesie wpłynie na jakość i smak mięsa

Naukowcy ze Stacji Badawczej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Popielnie zbadają, jak krowy prymitywnych ras czują się w lesie - i jak tamtejsze warunki wpłyną na smak i jakość mięsa wołowego. Krowa polska czerwona, której...

"Główny tematem obrad były zakończone właśnie konsultacje społeczne w ramach przeglądu polityki promocji UE. Organizacje rolnicze i spółdzielcze z Europy bronią się przed pomysłami wypierania z polityki promocji produktów mięsnych oraz wina. Zwracają uwagę, że organizacje ekologiczne, pro-zwierzęce oraz wegańskie chcą zignorować fakt, że pieniądze polityki promocji pochodzą z pierwszego filara Wspólnej Polityki Rolnej a ich celem jest poprawa konkurencyjności europejskiego rolnictwa" - wyjaśniono.

Obecnie uzgadniane jest stanowisko Parlamentu Europejskiego wobec polityki promocji.

- Apelujemy do eurodeputowanych, aby nie zapomnieli w jakim celu prowadzone są działania promocyjne europejskiej żywności. Chwalimy się też wieloma dobrymi przykładami tych działań dzięki, którym zdrowa i bezpieczna żywność z Europy jest słynna i chętnie kupowana na całym świecie - podkreślił Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego oraz przewodniczący grupy roboczej "Promocja" Copa-Cogeca.

oznaczanie pochodzenia mięsa, francja, Julien Denormandie, żywność ekologiczna

Mięso będzie obowiązkowo oznaczane

We Francji będzie wprowadzony obowiązek oznaczania pochodzenia mięsa, również spożywanego w restauracjach i kantynach. Od lata nakaz będzie dotyczył również drobiu - zapowiedział Julien Denormandie, minister rolnictwa. Obowiązek...

Organizacja zwraca uwagę, że jeśli przestaniemy promować unijne produkty, takie jak wino czy mięso, konsumenci zwrócą się do podobnych produktów spoza UE o znacznie niższych standardach.

"W ten sposób pośrednio promowalibyśmy mniej zrównoważoną produkcję. Polityka promocji powinna aktywnie przyczyniać się do poprawy zrównoważenia unijnego rolnictwa i jego wkładu w poprawę różnorodność biologiczną. Zachęcać rolników do kontynuowania wysiłków na rzecz bardziej zrównoważonego rozwoju" - podkreślono.

Wierzbicki dodał, że odnosi wrażenie, że organizacje pozarządowe prowadzą działalność zmierzającą do zakazu produkcji mięsa lub doprowadzenia do sytuacji kiedy stanie się dobrem luksusowym. - Stracą na tym na pewno rolnicy i konsumenci. Zyskają ci, którzy będą produkować tanie wegańskie i wegetariańskie zamienniki udające produkty mięsne - podkreślił.

Europa odpowiada za 70 proc. wartości światowego rynku wina i za 41 proc. światowego eksportu wieprzowiny. UE jest także trzecim światowym eksporterem drobiu oraz siódmym wołowiny.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu