85 tys. euro za okazałą białą truflę
85 tysięcy euro zapłacił za białą truflę o wadze 880 gramów młody biznesmen z Hongkongu na aukcji w Piemoncie na północy Włoch. Licytację przeprowadzono przy pomocy łącz satelitarnych.
Polscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle
85 tysięcy euro zapłacił za białą truflę o wadze 880 gramów młody biznesmen z Hongkongu na aukcji w Piemoncie na północy Włoch. Licytację przeprowadzono przy pomocy łącz satelitarnych.
Trufla, który trafi do Chin była najcenniejszym okazem na niedzielnej aukcji jej białej odmiany z Alby na zamku w miejscowości Grinzane Cavour. Była to 19. edycja imprezy gromadzącej koneserów z całych Włoch i zagranicy.
Łącznie w jej trakcie wylicytowano te wykwintne grzyby na sumę 393 tysięcy euro. Suma ta, jak co roku, zostanie przeznaczona na cele dobroczynne, między innymi na pomoc dla samotnych matek i osieroconych dzieci, podopiecznych kilku fundacji.
- To bardzo dobry rok dla trufli - tak podsumował zbiory jeden z organizatorów aukcji, Tomaso Zanoletti. Podkreślił, że tegoroczne okazy wyróżniają się zarówno pięknem, jak i wysoką jakością smaku.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
230-hektarowe gospodarstwo do wydzierżawienia od państwowego instytutu. Czynsz zmniejszony z miliona do 800 tys. zł
-
Minister rolnictwa Ukrainy o zarzutach korupcyjnych: sprawy rozstrzygają sądy
-
Skradziona z gospodarstwa rolnego ładowarka szybko namierzona. 25-latek przejechał nią 20 kilometrów
-
PiS: samorządy będą podnosić ceny wody o kilkadziesiąt procent. Minister infrastruktury: rząd nie przewiduje podwyżek
-
Nielegalni pracownicy zakładu przetwórstwa ukryci w pojemnikach na mięso
-
Tragiczny wypadek traktorzysty. Uderzył maszyną w drzewo, zmarł w szpitalu
-
Ekspert: przymrozki to katastrofa dla dolnośląskich winnic. Zbiory wyniosą 20-40 proc. tego, co zakładano.
-
Ministerstwo klimatu: udało się wypracować wiele porozumień w sprawie przyszłości lasów
-
Gminy z dofinansowaniami na budowę lub modernizację zbiorników retencyjnych
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?