Żywność najtańsza od czterech lat

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (bea) | redakcja@agropolska.pl
18-02-2015,9:00 Aktualizacja: 18-02-2015,9:12
A A A

Jak podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w styczniu 2015 roku indeks cen żywności FAO stracił 2%, spadając do 137 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 10%. Obecnie żywność jest najtańsza od 4 lat.

Indeks zbóż spadł o 4% na skutek silnie taniejącej pszenicy. Słaby popyt importowy doprowadził do przecen oleju sojowego i palmowego, a to spowodowało spadek indeksu olejów o 3%. Kurs wymiany dolara i euro oraz wysoka podaż wieprzowiny na eksport, wpłynęły na spadek indeksu mięsa o 2%.

Ceny produktów mleczarskich nie zmieniły się. Spadki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zrównoważyły wzrosty masła, przy stabilnym poziomie pełnotłustego mleka.

Z kolei indeks cukru FAO był stabilny, wynosząc 163 punkty. Mniejszą podaż z Brazylii równoważy większa dostępność cukru w Azji i Europie oraz niższy popyt importowy spowodowany wysokimi zapasami. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 2%.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
WAŻNE TERMINY

25.05.2021-25.06.2021 dopłaty z tytułu zużytego materiału siewnego zobacz więcej

17.05 - 27.06.2021 dofinansowanie z PROW 2014-2020 do prywatnych lasów zobacz więcej

28.05.2021 - 30.06.2021 pomoc dla pszczelarzy zobacz więcej