Sery to wciąż podstawa eksportu produktów mleczarskich

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-04-2015,15:05 Aktualizacja: 23-04-2015,21:19
A A A
W ubiegłym roku poza granice Polski wysłano 204,6 tys. ton serów. To o 1,5 proc. mniej niż rok wcześniej, a sprzedaż była warta z powodu niskich cen na rynku 657 mln euro. 
 
Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są dojrzewające - informuje FAMMU/FAPA. Ich wywóz stanowił ponad połowę wartości (ponad 346,65 mln euro) i 47 proc. wolumenu (95,56 tys. ton).
 
Ważnym towarem wciąż są sery świeże i twarogi, których wolumen sprzedaży wzrósł w 2014 roku o 9 proc. do 60,3 tys. ton. Spadło z kolei tempo eksportu serów topionych, które przez lata zajmowały drugą pozycję. 
 
Od lat najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski były państwa UE, ale w 2013 roku głównym rynkiem zbytu tych produktów została Rosja. Z powodu wprowadzonego w sierpniu ub.r. przez Moskwę embarga wywóz do tego kraju zmniejszył się jednak aż o 36,9 proc. do 67,6 mln euro.  
 
Głównym odbiorcą serów z Polski stały się... Czechy. Więcej produktów sprzedaliśmy ponadto do Włoch i Wielkiej Brytanii, a mniej do Niemiec oraz Słowacji. Z krajów trzecich wzrosło znaczenie Białorusi.
Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu