Produkcja soi pobiła rekordy

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
02-11-2015,10:20 Aktualizacja: 02-11-2015,13:05
A A A

Produkcja soi w Unii Europejskiej w sezonie 2015/16 była na rekordowym poziomie i wyniosła 2,1 mln ton. To aż o 13 proc. więcej niż w minionym roku handlowym.  

W ostatnich lat wytwórczość tego surowca do produkcji oleju sojowego we Wspólnocie podwoiła się - informuje FAMMU/FAPA. Najwięcej soi zbiera się we Włoszech (1,1 mln ton), Rumunii (240 tys. ton), Francji (220 tys. ton) i Chorwacji (180 tys. ton).

mars, monitorowanie plonów, słonecznik, rzepak

Plony oleistych będą niższe niż przed rokiem

MARS jednostka do spraw monitorowania plonów w UE opublikowała prognozy na bieżący rok najważniejszych upraw w tym: rzepaku oraz słonecznika. Będzie gorzej niż przed rokiem. Bruksela prognozuje średnie plony rzepaku na 3,25 t/ha wobec 3,62...

Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe i musi sporo importować. Wbrew rosnącej produkcji dostawy soi mogą osiągnąć aż 14,5 mln ton (+3,2 proc.) wobec około 14,1 mln ton sezon wcześniej, a Unia pozostanie drugim importerem na świecie.

W bieżącym sezonie zapowiada się rekordowy przerób soi na poziomie 14,9 mln ton (+0,9 mln ton r/r), co wynika z przewidywanego wzrostu w Niemczech, Holandii, Włoszech oraz Hiszpanii.

Spadek podaży rzepaku oraz słonecznika spowoduje przekierowanie popytu na soję. W sezon 2015/16 UE weszła z dość wysokimi zapasami tego  surowca - na poziomie około 1,3 mln ton, które jeszcze zostaną uzupełnione, aby pod koniec sezonu osiągnąć około 1,4 mln ton.

Tymczasem globalna produkcja soi w sezonie 2015/16 ma być nieco mniejsza niż rok wcześniej i wynieść około 315,3 wobec 318,7 mln ton.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement