KOWR: problemy z dostępnością cukru mogą być efektem siania paniki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-08-2022,8:05 Aktualizacja: 01-08-2022,8:06
A A A

Brak cukru w sklepach może być spowodowany nienaturalnym wzrostem popytu wywołanym paniką wśród klientów - uważa Marcin Wroński, wiceszef KOWR. I nie wyklucza celowych działań podsycających te zjawiska.

Zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Polska jest trzecim największym producentem cukru w Unii Europejskiej - po Francji i Niemczech. W roku gospodarczym 2021/2022 (na rynku cukru trwa od 1 października do 30 września następnego roku) produkcja surowca w kraju wynosi nieco ponad 2,3 mln ton (+16 proc. r/r).

produkcja cukru, Krajowa Grupa Spożywcza, Henryk Kowalczyk, dostawy cukru

Minister i KGS zapewniają: cukru w Polsce nie zabraknie

W Polsce nie zabraknie cukru, bądźmy pewni, że zawsze go kupimy - gwarantuje Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa. Wszystkich handlowców, którzy nie mogą zaopatrzyć się w surowiec, zaprosił do Krajowej Grupy Spożywczej, która...

KOWR tłumaczy, że wzrost produkcji był wypadkową dużych zbiorów buraków cukrowych oraz wysokiego plonu cukru w masie korzeni. Zgodnie z przewidywaniami, produkcja surowca w roku 2022/2023 będzie mniejsza niż w roku 2021/2022 i może wynieść 2-2,1 mln ton.

Wynika to ze zmniejszenia areału uprawy buraków cukrowych. Ośrodek zwraca jednak uwagę, że na ostateczny poziom zbiorów będą miały wpływ warunki pogodowe na jesieni, od których będzie uzależniony technologiczny plon cukru w korzeniach. Zużycie krajowe cukru w bieżącym roku gospodarczym szacowane jest na ponad 1 645 tys. ton (-1 proc.).

W ostatnim czasie na półkach sklepowych można zauważyć, że cukru zaczyna brakować, rośnie też jego cena. Wroński ocenił, że może to być spowodowane nienaturalnym wzrostem popytu wywołanym paniką wśród klientów. Dodał, że nie może wykluczyć celowych działań mających na celu wywołanie paniki.

- Nieprawdziwe informacje na temat braku cukru zaczęły pojawiać się w okresie kiedy zużywamy go najwięcej. W wielu domach właśnie teraz produkowane są przetwory z owoców. Podobna panika była wywoływana w przypadku zmożonych zakupów żywności w pierwszych dniach pandemii, zakupów paliwa i wypłat pieniędzy z bankomatów w pierwszych dniach wojny w Ukrainie. Czynnik zewnętrzny jest tu bardzo prawdopodobny - wskazał ekspert.

KOWR informuje ponadto, że ceny cukru w roku 2021/2022 - zarówno na rynku globalnym i krajowym - są wysokie.
W Polsce stawki rosną od lipca ub.r., a dynamika szczególnie wzrosła w drugim kwartale 2022 r. "Sytuacja podażowo-popytowa rynku krajowego nie uzasadnia dużego wzrostu cen, gdyż Polska w roku 2021/2022 dysponuje znaczną nadwyżką produkcji cukru nad jego konsumpcją, która przekracza 600 tys. ton" - przekazał Ośrodek.

Od października 2021 r. do maja 2022 r. z Polski wyeksportowano 460 tys. ton cukru (+3 proc.). W tym samym zaimportowano 124 tys. ton (-15 proc.).
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

WAŻNE TERMINY