Jabłka i warzywa coraz droższe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-03-2015,9:50 Aktualizacja: 16-03-2015,10:27
A A A
Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszym tygodniu marca za kilogram jabłek płacono średnio 0,84 groszy. To o 20 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. 
 
Wzrost stawek - biorąc pod uwagę znacznie większą podaż w kraju i Europie - jest zdaniem analityków BGŻ dość zaskakujący. Według ekspertów zdecydowały o tym przede wszystkim czynniki sezonowe i dość silny wzrost popytu zgłaszany m.in. przez Białoruś, Serbię i Mołdawię.  
 
Jak podaje centrum monitoringu cen resortu rolnictwa jabłka na krajowym rynku wciąż są jednak średnio aż o 39 proc. tańsze niż o tej samej porze przed rokiem.  
 
W górę idą też stawki warzyw, szczególnie tych, których sporo eksportowaliśmy do Rosji. Chodzi przede wszystkim o marchew i cebulę, które przez miesiąc podrożały odpowiednio o 14,7 i 4,2 proc., ale były tańsze niż przed rokiem o 13,1 i aż 58 proc. O 5 proc. przez rok podrożała natomiast kapusta biała. To efekt dużego wzrostu popytu na rynkach wschodnich.
Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu