Eksport towarów rolno-spożywczych bije kolejne rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Longina Grzegórska-Szpyt PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-08-2022,14:45 Aktualizacja: 25-08-2022,15:00
A A A

W pierwszym półroczu 2022 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych przekroczyła 100 mld zł, co stanowi wzrost o 23,6 proc. rok do roku - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

KOWR przekazał, że podobnie jak w latach poprzednich produkty te były sprzedawane przede wszystkim na rynek unijny. Dostawy do państw Wspólnoty wygenerowały 16,3 mld euro (+28 proc.), co stanowiło ponad 74 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem.

bezpieczeństwo żywnościowe,  Henryk Kowalczyk, zapasy mąki, cena cukru

Kowalczyk: żywności nam wystarczy, produkujemy więcej niż spożywamy

Mąki nam nie zabraknie, mamy odpowiednie ilości zapasów cukru. Jesteśmy bezpieczni żywnościowo - zapewnił po raz kolejny Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa. Szef resortu rolnictwa w Polskim Radiu 24 pytany był, czy cena 9-10 zł za kg cukru...

W tym czasie wśród wysyłanych produktów dominowały: mięso, przetwory mięsne i żywiec (21 proc.), ziarno zbóż i przetwory (13 proc.), tytoń i wyroby tytoniowe (9 proc.), produkty mleczne (8 proc.), cukier i wyroby cukiernicze oraz ryby i przetwory rybne (po 6 proc.).

Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR powiedział, że eksport artykułów rolno-spożywczych pozwala na zagospodarowanie nadwyżek żywności produkowanej w Polsce, stanowi ważne źródło przychodów dla przemysłu rolno-spożywczego i pośrednio wpływa na gospodarkę kraju.

Według Ośrodka produkcja artykułów spożywczych oraz napojów i wyrobów tytoniowych w 2021 r. wyniosła około 290 mld zł. Istotną przewagą jest duży potencjał produkcyjny krajowego sektora rolnego oraz przetwórstwa spożywczego, dzięki czemu Polska jest jednym z największych producentów artykułów rolno-spożywczych w UE.

Nasz kraj zajmuje pierwsze miejsce w UE w produkcji: mięsa drobiowego, jabłek, buraka ćwikłowego, kapusty oraz niektórych owoców miękkich (porzeczek, wiśni, malin). Jest także drugim co do wielkości producentem pieczarek, truskawek i borówek, trzecim - zbóż, rzepaku, mleka, ziemniaków, ogórków oraz buraka cukrowego i cukru.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu