Ceny wieprzowiny wzrosną, wołowiny i drobiu raczej stabilne

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP Biznes, (zac) | redakcja@agropolska.pl
27-07-2017,13:15 Aktualizacja: 27-07-2017,12:25
A A A

Ceny wieprzowiny w dalszej części roku powinny rosnąć przy stabilnych cenach wołowiny i drobiu - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego.

"Przewiduje się, że z uwagi na sezonowe zmiany relacji podaży do popytu w trzecim kwartale 2017 r. utrzyma się wzrost cen trzody chlewnej. We wrześniu br. ceny żywca wieprzowego w Polsce mogą być o 4-10 proc. wyższe niż przed rokiem" - napisano w raporcie.

"W czwartym kwartale ceny ulegną sezonowemu obniżeniu, ale przy utrzymującym się popycie zagranicznym w grudniu br. mogą być o 1-9 proc. wyższe niż rok wcześniej, pomimo większej krajowej produkcji" - dodano.

drób, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, produkcja drobiu, mięso

Mięso drobiowe w UE najdroższe od półtora roku

Średnia cena mięsa kurcząt rzeźnych jest w Unii Europejskiej obecnie najwyższa od ponad półtora roku - wynika z monitoringu danych Komisji Europejskiej prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Sezonowy trend...
ARR przewiduje, że w trzecim i czwartym kwartale 2017 r. w Polsce ceny skupu bydła młodego prawdopodobnie będą zbliżone do uzyskanych w analogicznych miesiącach 2016 r.

Natomiast w wyniku przewidywanego zmniejszenia udziału krów w ubojach, nieco wyższe (do 6 proc.) mogą być natomiast ceny bydła ogółem.

ARR podaje, że rosnąca w drugiej połowie 2017 r. produkcja żywca drobiowego na rynku krajowym, przy ograniczonych możliwościach sprzedaży zagranicznej, przyczyni się do utrzymania cen kurcząt brojlerów na względnie niskim, zbliżonym do ubiegłorocznego, poziomie.

"Presję podaży na spadek cen będzie łagodziła zwiększająca się konsumpcja krajowa. Do września br. ceny kurcząt brojlerów mogą sezonowo wzrosnąć, ale w czwartym kwartale ulegną prawdopodobnie ponownemu obniżeniu" - napisano.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement