Brojlery najbardziej drożeją w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-03-2015,11:05 Aktualizacja: 12-03-2015,11:25
A A A
W lutym za 100 kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na unijnym rynku płacono średnio 186,3 euro. Przez miesiąc stawki poszły w górę o 0,4 proc., zaś przez rok... spadły o 3,5 proc. 
 
Tak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. W lutym kurczęta podrożały w 10 państwach członkowskich, a najbardziej w Polsce (o 5,1 proc. do 127,3 euro za 100 kg). Ceny naszych brojlerów są jednak nadal najniższe we Wspólnocie - 68 proc. średniej. 
 
Stawki za brojlery spadły natomiast w 12 krajach - najbardziej w Szwecji, Portugalii i Włoszech (po 6 proc.). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (ok. 260 euro za 100 kg). 
 
Ceny kurcząt w UE obniżały się systematycznie od początku sierpnia do końca 2014 r. Wpływ na to miały czynniki sezonowe, tańsze pasze i wzrost produkcji drobiu z powodu poprawy opłacalności. 
 
Nieznaczny wzrost notowań w ostatnich dwóch miesiącach wspierany był też rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu