Krajowa Rada Wieprzowiny rozmawiała z politykami o wsparciu dla hodowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-05-2024,13:15 Aktualizacja: 06-05-2024,13:13
A A A

Rolnicy, hodowcy i producenci trzody chlewnej oraz przedstawiciele branży mięsnej tworzący Krajową Radę Wieprzowiny, w końcu ponownie spotkali się z przedstawicielami ministerstwa rolnictwa.

Sekretarz stanu Jacek Czerniak 30 kwietnia spotkał się z przedstawicielami Krajowej Rady Wieprzowiny.

Wiceminister poinformował o dostępnych instrumentach i formach wsparcia przewidzianych w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej oraz w ramach pomocy krajowej.

  • Krajowa Rada Wieprzowiny powstała 4 stycznia 2024 roku
  • Celem KRW jest przygotowanie strategii rozwoju branży trzody chlewnej
  • KRW stanowi głos ekspertów w sprawie odbudowy produkcji świń w Polsce

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Giełda VEZG na początku maja nie uległa zmianie

Ceny tuczników w Niemczech do 7 maja wciąż będą na poziomie 2,20 euro. Duża giełda VEZG po raz 8 z rzędu nie zdecydowała się na zmianę notowań. Cena tuczników na VEZG od 28 lutego wynosi 2,20 euro za kg wbc Cena tuczników na...

W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju i Technologii oraz Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.

Ich udział umożliwił przedyskutowanie kwestii dotyczących barier w rozwoju produkcji zwierzęcej wynikających z przepisów z zakresu ochrony środowiska oraz planowania przestrzennego.

Krajowa Rada Wieprzowiny do głównych barier zalicza ograniczenia wynikające z przepisów o ochronie środowiska regulujących wydawanie decyzji środowiskowych. 

Barierą jest także gospodarka przestrzenna prowadzona przez gminy. W opinii rady faworyzuje ona strefy wielofunkcyjne z zabudową mieszkaniową względem stref produkcji rolniczej.

Przedstawiciele rolników do barier zaliczyli także niewystarczającą eliminację wirusa ASF ze środowiska, wynikającą z realizacji polityki w obszarze łowiectwa w zakresie odstrzału dzików.

Na spotkaniu ustalono strategię prowadzenia prac dotyczących najistotniejszych problemów i barier dla rozwoju sektora wieprzowiny.

prosięta, dania, duńskie prosięta, warchlaki, tuczniki, tucz świń, Danish Crown, zakład ubojowy, produkcja świń

Duńczycy stawiają na tucz. Czy to zagrożenie dla polskich producentów?

Liczba duńskich prosiąt, które przyjeżdżają do Polski w celu ich tuczu, maleje. Danish Crown zamierza namawiać tamtejszych rolników na zamykanie cykli produkcyjnych. – W Danii ze względu na brak surowca zamknięto jedną z...

Szczegółowe zagadnienia z zakresu prawa ochrony środowiska oraz zagospodarowania przestrzennego przedyskutowane zostaną w zespołach tematycznych z udziałem przedstawicieli Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska oraz Ministerstwa Rozwoju i Technologii.

W zespołach mają zostać wypracowane kompromisowe rozwiązania bądź wyjaśnienia obowiązujących przepisów i ich praktycznego zastosowania.

Podczas spotkania ustalone zostały także ramy współpracy MRiRW z Krajową Radą Wieprzowiny w celu ułatwienia opracowania strategii rozwoju polskiego sektora trzody chlewnej i przetwórstwa wieprzowiny.

W skład Krajowej Rady Wieprzowiny wchodzą następujące organizacje:

  • Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych Solidarność;
  • Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej POLPIG;
  • Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS;
  • Polski Związek Niezależnych Producentów Świń;
  • Stowarzyszenie Wieprz Polski;
  • Związek Polskie Mięso;
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA