Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 12 pasujących wyników.
Branża mięsna chce odzyskać rynki na Bliskim Wschodzie
Krajowi producenci i firmy przetwórcze przemysłu mięsnego chcą wrócić na rynki bliskowschodnie. Sprzedaż została wstrzymana w wyniku wprowadzenia przez Polskę zakazu uboju rytualnego....
więcejW produkcji trzody chlewnej ważna jest powtarzalność i jakość mięsa
Opłacalność produkcji trzody chlewnej można uzyskać jedynie przez ograniczenie kosztów, głównie na pasze, które stanowią 75 proc. nakładów na produkcję tuczników -...
więcejCzesi prześwietlą nasze świnie. Oficjalnie boją się ASF
Wieprzowinę m.in. z Polski mogą wkrótce czekać nowe badania na czeskiej granicy. Nasi południowi sąsiedzi tłumaczą to ASF, a rodzima branża kolejną próbą ukrócenia eksportu....
więcejTo jest trudny rok dla hodowców trzody
Bieżący rok jest trudniejszy od poprzedniego dla polskich hodowców trzody i przetwórców mięsa. Na światowym rynku rośnie konkurencja, a ASF nie zamierza odpuścić. ...
więcejEksport wieprzowiny spadł o połowę. Producenci są jednak optymistami
Ubiegły rok nie był szczęśliwy dla branży mięsnej. Rosyjskie embargo na mięso i wykryte przypadki ASF zablokowały sprzedaż na rynki wschodnie i azjatyckie. - Wiele działań eksportowych jest...
więcejGrypa ptaków zablokowała wiele rynków. Branża sporo straci
W ciągu dwóch miesięcy 2020 roku stwierdzono w Polsce już 26 ognisk grypy ptaków w 8 województwach. Spowodowało to zamknięcie lub ograniczenie eksportu zwłaszcza do...
więcejHodowcy stracili miliony przez ASF. Teraz może im zaszkodzić koronawirus
Z powodu afrykańskiego pomoru świń ograniczony jest eksport polskiej wieprzowiny do krajów pozaunijnych. Niestety, kłopoty branży mięsnej może pogłębić epidemia koronawirusa, która już...
więcejUbój w przydomowych rzeźniach nie zaszkodzi producentom mięsa
Od 18 lutego każdy rolnik może otworzyć małą ubojnię i wprowadzać mięso na rynek na małą skalę. Wcześniej musiał korzystać z pośrednictwa dużych zakładów. - Ubój rolniczy w...
więcejBranża mięsna stawia na jakość wyrobów
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) od kilku lat wdraża system jakości QAFP gwarantujący, że produkt, który trafia do konsumenta jest dobry i bezpieczny -...
więcejPolskie mięso ma podbić ważne rynki. Promocja za miliony euro
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podpisała umowę z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa na promocję mięsa wieprzowego i wołowego w USA i Kanadzie - poinformował...
więcejJakość żywności to siła eksportu. Znak "Polska smakuje" zobowiązuje
Organizacje zarządzające krajowymi, akredytowanymi systemami jakości żywności podpisały porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju takich systemów - poinformował Wiesław...
więcejASF w prokuraturze i ABW. Kto przenosi wirusa?
Nowe przypadki afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach rolnych oddalają perspektywę wznowienia eksportu mięsa do krajów spoza Unii Europejskiej - uważają przedstawiciele branży mięsnej....
więcej