Warzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
01-07-2016,11:30 Aktualizacja: 01-07-2016,13:56
A A A

Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie są najświeższe, bogate w liczne witaminy i minerały.

Jednym z warzyw, które sprzyja fit są brokuły. - Sezon na brokuły w Polsce trwa w najlepsze. To najlepszy moment, aby te zdrowe i smaczne warzywa zagościły w naszej diecie. Tym bardziej, że posiadają one niezwykłe właściwości i wysoką jakość - przekonują eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

brokuł, brokuły, warzywa, mrożone warzywa, zakupy, żywność, zdrowie, witaminy

Mrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie

Już niebawem rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie...
Brokuły są źródłem licznych minerałów, tj. potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Te składniki odżywcze pozwalają na zachowanie szczupłej sylwetki, zdrowego wyglądu, wpływają na kondycję skóry, włosów, paznokci.

Pozytywnie wpływają także na nasz wzrok. "Zielony kalafior" jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości przy niskiej kaloryczności. Spożycie brokułów i odrobina silnej woli zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.

sprzedaż warzyw owoców kwiatów z ogródków, opłata targowa, wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie

Sprzedaż owoców i warzyw z ogródków bez opłat. Sąd postanowił

Sprzedaż kwiatów, owoców i warzyw z ogródków będzie mogła odbywać się bez opłaty targowej - orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny (WSA) w Olsztynie. Uznał tym samym, że Regionalna Izba Obrachunkowa bezpodstawnie...
Brokuły przeciwdziałają chorobom nowotworowym dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ich spożycie zaleca się cukrzykom, osobom z chorobami serca, anemią czy z wysokim poziomem cholesterolu.

Dobre na muskuły

Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości witaminy C (64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw) niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Brokuły uważane są za niezbędny składnik diety osób pracujących nad muskulaturą ciała. Podczas intensywnego treningu w mięśniach uwalnia się kortyzol - hormon odpowiedzialny za katabolizm, czyli rozpad białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych. Właściwości brokułów obniżają poziom tego hormonu, a przy tym pozytywnie wpływają na pracę nadnerczy.

Warzywo obfitości

Brokuł jest bogaty nie tylko w odżywcze składniki i minerały. Warzywo to charakteryzuje się różnorodnością w przygotowaniu. Brokuły możemy jeść między innymi na surowo, ugotowane w solonej wodzie, podsmażone na czosnku.

warzywa, brokuły, warzywnictwo, uprawa brokułów, polski brokuł, handel

Na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól

Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej - przekonują dietetycy. Z roku na rok areał upraw brokułów w Polsce wzrasta. Dotyczy...
Co ciekawe, nie tylko zielone różyczki warzywa nadają się do spożycia - jadalna jest także łodyga. Coraz większą popularność zdobywają także kiełki brokuła - równie bogate w składniki mineralne.
Brokuły mogą być użyte do przygotowania zup, dań głównych, sałatek, a także ze względu na swój intensywnie zielony kolor i ładny kształt różyczek - do dekoracji.

Zielone koktajle mocy

Ostatnio bardzo popularne stały się zielone koktajle. Są one nie tylko modne, promowane przez gwiazdy fitnessu, ale przede wszystkim zdrowe. Brokuły mogą stanowić doskonały dodatek do tych zdrowych i orzeźwiających napojów.

soki, witaminy, zdrowie, diata, sok, zakupy, KUPS, owoce, Krajowa Unia Producentów Soków

Boimy się witamin. Polacy nadal piją za mało soków

Konsumpcja soków jest stale zbyt niska, gdyż konsumenci nie do końca są przekonani o ich wartości - uznała grupa ekspertów z Czech, Litwy, Słowacji, Rumunii i Polski. W krajach tych prowadzona jest kampania promująca spożywanie...
Poniżej kilka propozycji do przygotowania takich pożywnych koktajli.

Choć na dobrą sprawę do zielonego smoothie z brokułem możemy dodać czego dusza zapragnie.

Koktajl z mlekiem migdałowym
- 5-6  różyczek surowego brokuła
- 1 średniej wielkości banan
- 1 jabłko
-150 ml mleka migdałowego
Koktajl orzeźwiający
- 5-6 różyczek surowego brokuła
-1 owoc kiwi
- 1 pomarańcza
- 200 ml jogurtu naturalnego lub wody

Warzywny koktajl odkwaszający
- 2 łodygi selera naciowego
- 5-6  różyczek brokuła
- 1 ogórek
- 3-4 listki świeżej mięty
- 200 ml wody

Aby przygotować pyszny koktajl wystarczy mikser i kilka kostek lodu. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i wypić od razu po przyrządzeniu.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu