Warzywa gotują się pod osłonami. Dramatyczna sytuacja producentów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Krzysztof Zacharuk | zacharuk@agropolska.pl
18-08-2015,15:05 Aktualizacja: 18-08-2015,15:11
A A A

Susza coraz mocniej uderza w producentów warzyw, którzy podkreślają, że ten rok będzie jednym z najgorszych od ponad 20 lat.

- Wysychają stawy i studnie, a nam kończą się pomysły, co dalej robić - mówi Marcin Popławski, plantator papryki z powiatu radomskiego. Podkreśla, że papryka hodowana w tunelach foliowych coraz gorzej znosi ekstremalnie wysokie temperatury.

Susza niemal w całym kraju. Ponad 800 komisji szacuje straty

Tegoroczne straty w rolnictwie już dziś można oszacować na kilkaset milionów złotych, a końca suszy nie widać. Najgorzej jest w centralnej i północnej Polsce. - Z zebranych, cząstkowych szacunków wynika, że najwięcej...
Palące słońce niszczy paprykę nie tylko od zewnątrz, ale również w środku. Można powiedzieć, że wszystko gotuje się pod folią, a my nic z tym nie możemy zrobić. W tym roku papryka na pewno będzie znacznie gorszej jakości niż było to w ostatnich latach - przyznaje plantator.

Łukasz Mnich z gminy Przytyk w powiecie radomskim potwierdza, że susza jest dziś największym problemem plantatorów warzyw.

- Mam 12 tuneli papryki i naprawdę obawiam się tego, co będzie dalej - podkreśla. - Lejemy dużo wody, ale i tak papryka jest wyschnięta. Straty będą poważne - prognozuje.

Przyznaje, że chociaż papryka jest kluczowym warzywem w jego gospodarstwie, to nie jedynym. - Trzeba dywersyfikować asortyment i dlatego mam również m.in. brukselkę i kalarepę - zaznacza rolnik.

- Na jednym stracimy, a być może na drugim zyskamy - mówi z nadzieją Monika Mnich, która wspólnie z mężem prowadzi gospodarstwo. - Nigdy nie wolno się załamywać, ale muszę przyznać, że z taką suszą nie mieliśmy jeszcze do czynienia - przyznaje.

Premier zapowiada pomoc dla rolników i hodowców bydła dotkniętych suszą

W trudnym okresie trzeba pomóc nie tylko rolnikom poszkodowanym w wyniku suszy na polach, ale również hodowcom - powiedziała w poniedziałek rano premier Ewa Kopacz. Kopacz oraz ministrowie jej rządu od poniedziałku będą przebywać w...
Jak dziś kształtują się ceny sprzedaży papryki w skupach? W powiecie radomskim i przysuskim ceny wahają się od 2,30 zł do 3,10 zł za kilogram.

- Zysk na razie jest, ale minimalny - zastrzega Łukasz Mnich, który głośno zastanawia się, ile papryki pojawi się na rynku w kolejnych dniach i tygodniach.

W tym roku zbiory na pewno będą gorsze, bo synoptycy zwracają uwagę, że upalna pogoda i brak opadów deszczu utrzymają się nawet do końca sierpnia.

Czy w związku z klęską suszy klienci powinni przygotować się na wzrost cen warzyw? Wyższe ceny w sklepach czy na bazarach widać już dziś, ale eksperci przewidują, że to dopiero początek.

Susza negatywnie wpływa nie tylko na uprawy papryki, ale również np. kapusty, ogórków, pomidorów czy cebuli.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu