Wyniki kampanii cukrowniczej 2019/2020

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (ala) | redakcja@agropolska.pl
06-04-2020,16:25 Aktualizacja: 06-04-2020,17:38
A A A
2 065 250,71 t cukru udało się wyprodukować w kampanii cukrowniczej 2019/2020. Zapotrzebowanie na cukier w kraju wynosi ok. 1,6 mln t, dzięki czemu polscy producenci nadal dysponują dużą nadwyżką, która powinna zostać sprzedana na rynkach zagranicznych - wskazuje w podsumowaniu kampanii Związek Producentów Cukru w Polsce. 
 
Kampania cukrownicza 2019/2020 wystartowała 30 sierpnia ub.r., a zakończyła się 14 stycznia br. Wzięło w niej udział 17 cukrowni z całego kraju. Średni czas trwania kampanii dla wszystkich producentów cukru wyniósł prawie 109 dni, a więc był o 8 dni krótszy niż rok wcześniej i 19 dni w stosunku do kampanii sprzed dwóch lat. 
 
krajowa spółka cukrowa, ksc, kampania cukrownicza, buraki cukrowe

KSC wyprodukowała mniej cukru. Kampania podsumowana

W kampanii cukrowniczej 2019/2020 Krajowa Spółka Cukrownicza S.A. skupiła prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. W poprzedniej padł rekord - ponad 910 tys. ton. W 18. kampanii, uczestniczyło...
Wzrosła natomiast liczba osób decydujących się na uprawę buraków cukrowych w Polsce. W ub.r. umowę na uprawę oraz dostawę buraków cukrowych podpisało z producentami cukru 30 tys. plantatorów. 
 
Powierzchnia uprawy buraka cukrowego była nieco większa niż rok wcześniej i wyniosła 240 793,88 ha. Z roku na rok zwiększa się również średnia powierzchnia plantacji buraka cukrowego, która w tym razem wyniosła 8,44 ha. Dla porównania w 2018 r. kształtowała się na poziomie 7,75 ha. 
 
Rolnicy dostarczyli łącznie 13 834 291,23 t korzeni, co oznacza że z hektara zebrali przeciętnie 58,52 t, czyli aż o 14% mniej niż w 2018 r. Produkcja cukru w kampanii 2019/2020 wyniosła 2 065 250,71 t, co jest gorszym wynikiem od wcześniej prognozowanego, jednak wciąż znacznie przewyższającym zapotrzebowanie kraju na cukier. 
 
O tej niełatwej z perspektywy rolnictwa i przemysłu cukrowego sytuacji zadecydowały między innymi niezależne od człowieka czynniki przyrodnicze.
 
buraki, rośliny

Dziesiątka najlepiej plonujących odmian buraka cukrowego w 2019 roku

Eliska KWS, Wojownik i Traper to najlepsze pod względem plonu biologicznego i technologicznego cukru odmiany buraka cukrowego biorące udział w badaniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego prowadzonego przez COBORU w 2019 r. Plon korzeni...
- Na zmniejszenie plonów istotnie wpłynęła susza. Pierwsze niedobory wody wystąpiły pod koniec czerwca i nasiliły się w zależności od rejonu w lipcu i sierpniu. Co prawda sierpień przyniósł większe opady, ale miały one charakter burzowy i przy wysokich temperaturach zapasy wody w glebie nie uległy zwiększeniu. Temperatura w czerwcu była wyższa o prawie 4°C od średniej, co powodowało utratę wody i szybkie pojawianie się objawów suszy. Na wielu obszarach ogłoszono wystąpienie suszy glebowej - wyjaśnia Michał Gawryszczak ze ZPC. 
 
Na wielkość plonów wpłynęły także utrudnienia związane z terminowym wykonaniem oprysków herbicydowych - podkreśla związek. - Wymagały ich szczególnie plantacje na wschodzie kraju narażone na wzmożoną aktywność szarka komośnika, mszyc i pchełki burakowej, która żerowała na młodych liściach. W wyniku aktywności szarka komośnika niszczącego siewki oraz młode rośliny, wiele plantacji zostało przesianych - przypomina ZPC. 
 
Skuteczność insektycydów w walce z szarkiem komośnikiem była niezadowalająca, ale przebieg pogody spowodował, że straty nie były tak duże jak w ubiegłym roku - czytamy w komunikacie. I to dobra wiadomość, ponieważ szkody mogły być znacznie większe. Jak wskazują badania, jeden dorosły owad szarka komośnika może w ciągu zaledwie 24 godzin zniszczyć co najmniej pięć jednodniowych siewek buraka cukrowego - podkreśla związek. 
 
Poza tym występowały też pewne problemy z dostępnością środków herbicydowych. - Od kilku dekad sektor buraka cukrowego UE stale podnosi wydajność stosowania środków ochrony roślin na polu. Jednak pogarszająca się dostępność tych produktów stanowi coraz większe wyzwanie dla rentowności produkcji cukru w Europie - dodaje Gawryszczak.
 

 

KAMPANIA CUKROWNICZA 2019/2020

Skup buraków (t)

13 834 291,23

Przerób buraków (t)

13 834 291,23

Plon buraków (t/ha)

58,52

Obszar uprawy (ha)

240 793,88

Liczba plantatorów

30 643

Średnia wielkość uprawy (ha)

8,44

Produkcja cukru (t)

2 065 250,71

Polaryzacja (%)

16,93

Wydatek cukru (%)

14,99

Biologiczny plon cukru (t/ha)

9,91

Rzeczywisty plon cukru (t/ha)

8,77

Rozpoczęcie kampanii (data + cukrownia)

30.08.2019 Gostyń

Zakończenie kampanii (data + cukrownia)

14.01.2020 Cerekiew

Średnia długość kampanii (dni)

108,8

Średni dobowy przerób buraków (t/dobę)

33 458,81

Śr. dobowy przerób bur. na 1 cukrownię (t/dobę)

7 605,69

Liczba cukrowni aktywnych

17

 

Terminy kampanii we wszystkich koncernach:

Koncern

KSC S.A.

Pfeifer&Langen S.A.

Nordzucker S.A.

Suedzucker Polska S.A.

Start kampanii

10.09.2019 Werbkowice

30.08.2019 Gostyń

12.09.2019

Chełmża

08.09.2019 Cerekiew

Koniec kampanii

06.01.2020

Kluczewo

03.01.2020 Glinojeck

31.12.2019

Opalenica

14.01.2020 Cerekiew

 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj