Przerób buraków zakończony. Ile wyprodukowano cukru?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (ala) | redakcja@agropolska.pl
03-02-2021,18:55 Aktualizacja: 03-02-2021,19:07
A A A
W sezonie 2020/2021 producenci cukru skupili więcej korzeni buraka cukrowego, ale wyprodukowali z nich nieco mniej surowca w porównaniu do poprzedniej kampanii - wynika z dokonanego przez Związek Producentów Cukru podsumowania. 
 
Kampania cukrownicza 2020/2021 rozpoczęła się 31 sierpnia 2020 r. w Cukrowni Miejska Górka, należącej do Pfeifer & Langen Polska S.A. Zakończenie miało miejsce 21 stycznia w Cukrowni Cerekiew, należącej do Sudzucker Polska S.A. 
 
burak cukrowy, pole, plantacja, Sahryń

Nowe odmiany buraka cukrowego i pastewnego 2021

Do Krajowego Rejestru trafi aż 20 nowych odmian buraka: 18 buraka cukrowego oraz 2 buraka pastewnego. Po raz pierwszy zarejestrowane zostały odmiany "Conviso Smart". Odmiany "Conviso Smart" charakteryzują się tolerancją na...
Średni czas trwania kampanii u wszystkich czterech producentów wyniósł prawie 118 dni, a więc była ona o 9 dni dłuższa niż rok temu. Natomiast średnie plony kształtowały się na poziomie 59,46 t/ha. 
 
W zakończonej niedawno kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 29 306 rolnikami, od których zakupili 14 945 945,91 t buraków. Jest to wynik zdecydowanie lepszy niż zeszłoroczny, kiedy przerobiono 13 834 291,23 t buraków - zauważa ZPC. 
 
Obszar uprawy także był większy, wyniósł 251 348,63 ha w porównaniu do 240 793,88 ha w zeszłym roku. Od dłuższego czasu obserwujemy tendencję zwiększania średniej powierzchni uprawy buraka cukrowego, która w tym roku wyniosła 8,57 ha. Rok temu była na poziomie 8,44 ha, a dwa lata temu - 7,75 ha. 
 
Produkcja cukru w kampanii 2020/2021 wyniosła 1 987 127,04 t, co jest wynikiem nieco gorszym w porównaniu do zeszłorocznego, kiedy wyprodukowano 2 065 979 t cukru. Niestety tegoroczna produkcja odznaczyła się wyjątkowo niską polaryzacją, wynoszącą 15,53%, kiedy średnia z dziesięciu ostatnich lat to 17,25%. 
 

Kampania 2020/2021

Skup buraków (t)

14 945 945,91

Przerób buraków (t)

14 945 945,91

Plon buraków (t/ha)

59,46

Obszar uprawy (ha)

251 348,63

Liczba plantatorów

29306

Średnia wielkość uprawy (ha)

8,57

Produkcja cukru (t)

1 987 127,04

Polaryzacja (%)

15,53

Wydatek cukru (%)

13,44

Biologiczny plon cukru (t/ha)

9,18

Rzeczywisty plon cukru (t/ha)

8,45

Rozpoczęcie kampanii (data + cukrownia)

31.08.2020 Miejska Górka

Zakończenie kampanii (data + cukrownia)

21.01.2021 Cerekiew

Średnia długość kampanii (dni)

117,6

Średni przerób buraków (t/dobę)

127 091,38

Średni przerób na 1 cukrownię (t/dobę)

7475,96

Liczba cukrowni aktywnych

17

Źródło: ZPC. 
 
  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
 
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu