W sezonie 2020/2021 producenci cukru skupili więcej korzeni buraka cukrowego, ale wyprodukowali z nich nieco mniej surowca w porównaniu do poprzedniej kampanii - wynika z dokonanego przez Związek Producentów Cukru podsumowania.
W sezonie 2020/2021 producenci cukru skupili więcej korzeni buraka cukrowego, ale wyprodukowali z nich nieco mniej surowca w porównaniu do poprzedniej kampanii - wynika z dokonanego przez Związek Producentów Cukru podsumowania.
Kampania cukrownicza 2020/2021 rozpoczęła się 31 sierpnia 2020 r. w Cukrowni Miejska Górka, należącej do Pfeifer & Langen Polska S.A. Zakończenie miało miejsce 21 stycznia w Cukrowni Cerekiew, należącej do Sudzucker Polska S.A.
Do Krajowego Rejestru trafi aż 20 nowych odmian buraka: 18 buraka cukrowego oraz 2 buraka pastewnego. Po raz pierwszy zarejestrowane zostały odmiany "Conviso Smart". Odmiany "Conviso Smart" charakteryzują się tolerancją na...
Średni czas trwania kampanii u wszystkich czterech producentów wyniósł prawie 118 dni, a więc była ona o 9 dni dłuższa niż rok temu. Natomiast średnie plony kształtowały się na poziomie 59,46 t/ha.
W zakończonej niedawno kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 29 306 rolnikami, od których zakupili 14 945 945,91 t buraków. Jest to wynik zdecydowanie lepszy niż zeszłoroczny, kiedy przerobiono 13 834 291,23 t buraków - zauważa ZPC.
Obszar uprawy także był większy, wyniósł 251 348,63 ha w porównaniu do 240 793,88 ha w zeszłym roku. Od dłuższego czasu obserwujemy tendencję zwiększania średniej powierzchni uprawy buraka cukrowego, która w tym roku wyniosła 8,57 ha. Rok temu była na poziomie 8,44 ha, a dwa lata temu - 7,75 ha.
Produkcja cukru w kampanii 2020/2021 wyniosła 1 987 127,04 t, co jest wynikiem nieco gorszym w porównaniu do zeszłorocznego, kiedy wyprodukowano 2 065 979 t cukru. Niestety tegoroczna produkcja odznaczyła się wyjątkowo niską polaryzacją, wynoszącą 15,53%, kiedy średnia z dziesięciu ostatnich lat to 17,25%.
|
Kampania 2020/2021
|
|
Skup buraków (t)
|
14 945 945,91
|
|
Przerób buraków (t)
|
14 945 945,91
|
|
Plon buraków (t/ha)
|
59,46
|
|
Obszar uprawy (ha)
|
251 348,63
|
|
Liczba plantatorów
|
29306
|
|
Średnia wielkość uprawy (ha)
|
8,57
|
|
Produkcja cukru (t)
|
1 987 127,04
|
|
Polaryzacja (%)
|
15,53
|
|
Wydatek cukru (%)
|
13,44
|
|
Biologiczny plon cukru (t/ha)
|
9,18
|
|
Rzeczywisty plon cukru (t/ha)
|
8,45
|
|
Rozpoczęcie kampanii (data + cukrownia)
|
31.08.2020 Miejska Górka
|
|
Zakończenie kampanii (data + cukrownia)
|
21.01.2021 Cerekiew
|
|
Średnia długość kampanii (dni)
|
117,6
|
|
Średni przerób buraków (t/dobę)
|
127 091,38
|
|
Średni przerób na 1 cukrownię (t/dobę)
|
7475,96
|
|
Liczba cukrowni aktywnych
|
17
|
Źródło: ZPC.
-
Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz