Buraki cukrowe atakuje groźna choroba. Uważaj

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | arkadiusz.artyszak@agropolska.pl
16-07-2014,14:15 Aktualizacja: 14-11-2014,14:21
A A A

Na południu kraju służby surowcowe cukrowni wysłały do rolników informację o wystąpieniu pierwszych objawów najgroźniejszej choroby buraków cukrowych - chwościka buraka. W tym rejonie fungicydy należy zastosować natychmiast po zauważeniu pierwszych oznak porażenia.

Zagrożenie ze strony chwościka maleje wraz z przesuwaniem się na północ kraju. Patogen, który powoduje chorobę (Cercospora beticola) lubi bowiem wysoką temperaturę (25-30°C, nocą powyżej 15°C) i dużą wilgotność powietrza.

Objawy porażenia to okrągłe, niewielkie plamki, otoczone brunatno-czerwoną lub czerwoną obwódką. Warto zwrócić uwagę, że oznaki porażenia pojawiają się w pierwszej kolejności na liściach starszych, a następnie na młodszych.

Do pierwszego oprysku powinno się dobierać fungicydy systemiczne o działaniu zapobiegawczym. Przy wykonywaniu kolejnych zabiegów należy stosować preparaty zawierające inne substancje aktywne, aby zapobiegać uodparnianiu się patogena.

Specjaliści z Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu informują, że aż 90 proc. izolatów sprawcy chwościka jest odpornych na benzimidazole. Korzystne jest także stosowanie preparatów zawierających więcej niż jedną substancję czynną. Wykaz zarejestrowanych fungicydów można znaleźć na stronie ministerstwa rolnictwa (kliknij)
  
Oprysk najlepiej jest wykonać wieczorem, gdy przez dłuższy czas jest niższa temperatura powietrza. Nie wolno ograniczać ilości wody zużywanej do zabiegu. Trzeba jej stosować 200-400 litrów na hektar. Fakt wykonania oprysku należy natychmiast odnotować w ewidencji zabiegów.

Warto zwrócić uwagę, czy na sąsiednich plantacjach buraków także wykonano oprysk. Nieopryskane będą stanowiły doskonałe źródło infekcji.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu