W Polsce produkuje się mało obornika

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: DR INŻ. ARKADIUSZ ARTYSZAK | REDAKCJA@AGROPOLSKA.PL
20-12-2014,15:05 Aktualizacja: 16-01-2015,13:33
A A A

Zaledwie 37,9 kg NPK/ha - tyle składników pokarmowych przeciętnie trafiało do gleby wraz z obornikiem w roku gospodarczym 2012/2013 - podaje GUS.

Najwięcej tego nawozu stosuje się w tych województwach, w których utrzymuje się najwięcej zwierząt. Chodzi przede wszystkim o województwa: wielkopolskie (62,1 kg NPK/ha), podlaskie (60,8 kg NPK/ha), łódzkie (57,7 kg NPK/ha) oraz mazowieckie (54,3 kg NPK/ha).

Najgorsza sytuacja jest zaś w zachodniopomorskim (8,4 kg NPK/ha) oraz w dolnośląskim (9,5 kg NPK/ha).  

Obornik jest podstawowym nawozem naturalnym. Dopuszczalna maksymalna dawka azotu dostarczana w nawozach naturalnych wynosi 170 kg N/ha rocznie.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu