Kiedy zacząć zbierać kukurydzę na kiszonkę?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Alicja Siuda | siuda@apra.pl
28-08-2020,9:40 Aktualizacja: 28-08-2020,10:18
A A A
W ub.r. o tej porze na dobre trwały już zbiory kukurydzy na kiszonkę. W tym roku, poza wyjątkowymi sytuacjami, na polach nie widać jeszcze sieczkarni. 
 
- Jadąc w tym tygodniu samochodem widziałem tylko jeden przypadek koszenia w rejonie Słupcy w województwie wielkopolskim. Być może ktoś bardzo potrzebował surowca do biogazowni, bo generalnie masowe zbiory kukurydzy na kiszonkę jeszcze nie ruszyły - mówi Eugeniusz Piątek z Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. - Chociaż nie ukrywam, że część plantacji jest mocno przesuszona i nadaje się już na zbiór. Widziałem takie plantacje przemieszczając się z Poznania w kierunku Pniew. Im padający deszcz już nie pomoże - zauważa Piątek. 
 
kondycja kukurydzy, Tadeusz Szymańczak, kukurydza, przymrozki, susza, warunki stresowe dla kukurydzy, PZPRZ,

W jakiej kondycji znajduje się kukurydza?

Tej wiosny kukurydza, tak jak i wiele innych gatunków roślin uprawnych, musiała zmagać się z wieloma czynnikami stresowymi. Jak sobie z nimi poradziła? W jakiej obecnie znajduje się kondycji? O to zapytaliśmy Tadeusza Szymańczaka, producenta...
Przedstawiciel związku podkreśla, że w tym roku w skali kraju kondycja roślin kukurydzy zarówno kiszonkowej, jak i ziarnowej jest generalnie lepsza niż rok temu, ze względu na większą ilość opadów. Lokalnie jednak może występować duże zróżnicowanie. Zwłaszcza w rejonie Wielkopolski, w zachodniej części woj. lubuskiego, czy też w centralnej części kraju, gdzie gleby są słabsze i opadów było mniej. Jak wskazuje bowiem Eugeniusz Piątek, pomimo tego, że w tym roku więcej popadało, to opady były dosyć punktowe. Dlatego są miejsca w kraju, w których susza jest porównywalna do ubiegłorocznej. 
 
Tam kukurydza kiszonkowa nadaje się już do zbioru lub wkrótce będzie się nadawała. Zdaniem Piątka, jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające, to zbiór kukurydzy w kraju ruszy w przyszłym tygodniu, a więc później niż przed rokiem. Ale o opóźnieniu mówić nie można, bo to właściwy termin agrotechniczny biorąc uwagę doświadczenia z wielolecia. 
 
Tak naprawdę nie termin kalendarzowy powinien określać właściwy moment zbioru kukurydzy kiszonkowej, a zawartość suchej masy, która powinna wynosić między 30 a 35%. Jak ją określić?
 
Najprostszym sposobem jest obserwacja położenia linii mlecznej na ziarniakach, która to oddziela skrobię szklistą od skrobi mączystej. Widać ją po przełamaniu kolby na pół. Jeśli linia mleczna znajduje się w połowie ziarniaka, to zawartość suchej masy w całej roślinie wynosi ok. 28%. Natomiast jeśli znajduje się w odległości 1/3 od podstawy ziarniaka, to sucha masa wynosi ok. 35%. 
 
susza, raport IUNG-PIB, występowanie suszy w Polsce, susza w uprawie kukurydzy, zasięg suszy w Polsce

Wzrasta zagrożenie dla kukurydzy

Bazując na wynikach Klimatycznego Bilansu Wodnego, w dziesiątym okresie raportowania, tj. od 21 czerwca do 20 sierpnia 2020 r., specjaliści Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach stwierdzili występowanie suszy rolniczej na...
Do określania ilości suchej masy można też wykorzystać kuchenkę mikrofalową. W tym celu trzeba ściąć kilka roślin kukurydzy na wysokości koszenia przez sieczkarnię. Następnie należy je rozdrobnić i odważyć 100 g. Musi to być reprezentatywna próbka, a więc do ważenia należy wybrać różne części rośliny. 
 
Odważoną kukurydzę wkłada się do naczynia żaroodpornego i następnie do mikrofali, na dwie minuty, po czym wyjmuje się i waży. Kolejne cykle są krótsze, bo jednominutowe, trzeba jednak pamiętać, by razem z próbką do mikrofali wstawić naczynie z wodą, żeby się nie zapaliła. Cykle suszenia w mikrofali i ważenia próbki należy powtarzać dotąd, aż wynik dwóch następujących po sobie ważeń będzie podobny. Będzie on wskazywał zawartość suszej masy w zielonce. 
 
Odpowiednia zawartość suchej masy w zielonce, a co za tym idzie także odpowiedni termin zbioru kukurydzy na kiszonkę mają ogromny wpływ na jakość uzyskiwanej paszy. Dlatego tak ważne jest, by go właściwie wyznaczyć. 
 
Przy zbyt wysokiej suchej masie pojawiają się problemy z odpowiednim rozdrobnieniem surowca i z jego ubiciem na pryzmie lub w silosie. Nie można więc stworzyć warunków beztlenowych, które są niezbędne do właściwego przebiegu procesu fermentacji. Poza tym w źle ubitej pryzmie rozwijają się pleśnie i grzyby, które z kolei mogą produkować szkodliwe dla zwierząt toksyny. 
 
  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj