Wyprodukujemy więcej wieprzowiny. Co dalej z eksportem?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-07-2018,8:00 Aktualizacja: 13-07-2018,13:33
A A A

Stada hodowlane trzody chlewnej zwiększyły się w grudniu 2017 roku o 1,1 proc. w porównaniu do tego samego okresu w 2016 roku. W związku z tym produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej w pierwszym kwartale 2018 r. w porównaniu z 2017 r. wzrosła o 4,1 proc.

Produkcja wieprzowiny była zdecydowanie wyższa w krajach, które wstąpiły do UE w 2004 r. lub później (EU-N13). Wzrost ten wyniósł 10 proc., a w krajach UE-15 zaledwie 3 proc.

Wzrost produkcji wieprzowiny odnotowano szczególnie w Europie Wschodniej. W Polsce wyniósł on 12 proc., w Rumunii 18 proc., a na Słowacji 19 proc.

ASF, wirus, afrykański pomór świń, wieprzowina, mięso, kotlet schabowy

ASF rozprzestrzenia się szybciej, niż przewidywali specjaliści

Dalsze rozpowszechnianie się wirusa ASF może oznaczać prawdziwą katastrofę gospodarczą. Zmniejszyć ryzyko przedostania się choroby miały kontrole gospodarstw z trzoda chlewną. Służby weterynaryjne muszą ich odwiedzić ok. 200 tys., jednak...

Według prognoz Komisji Europejskiej wzrost zmniejszy się do końca roku, ze względu na niskie ceny i problemy w eksporcie. W efekcie w 2018 roku ma on w sumie wynieść 24 miliony ton tj. o 1,5 proc. więcej niż w 2017 r.

Produkcja wieprzowiny w przyszłym roku powinna się ustabilizować. W dużej mierze będzie to jednak zależeć od jej eksportu.

Unia Europejska w pierwszym kwartale 2018 r. była dominującym krajem pod względem eksportu wieprzowiny do Chin. Jej udział wyniósł 66 proc. W całym roku w porównaniu do poprzedniego ma on wzrosnąć o 2,5 proc.

W tym samym czasie Kanada i USA odnotowały spadek wywozu tego mięsa do Chin z 14 proc. do odpowiednio 12 i 11 proc.

  • Informacje dotyczące sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz tematy związane z hodowlą i produkcją można znaleźć w dwumiesięczniku Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu