Wieprzowina w marcu była najtańsza od 13 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
25-04-2016,11:40 Aktualizacja: 25-04-2016,12:15
A A A

Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w marcu w państwach Unii Europejskiej 127,29 euro. To o 0,3 proc. mniej niż w lutym i aż o 9,8 proc. poniżej stawek sprzed roku.

Eksperci podkreślają, że przeciętne ceny tego gatunku mięsa dla całej Wspólnoty były w marcu najniższe od 2003 r. dla tego miesiąca. Przed 13 laty za 100 kilogramów wieprzowiny płacono 126,77 euro -  informuje FAMMU/FAPA.

ceny żywca, tuczniki, kzp-ptch, zakłady mięsne

Tuczniki drożeją bo zbliża się weekend majowy

Ceny żywca w Polsce powoli idą w górę. W transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w 16 tygodniu 2016 r. wzrosły one o 3 grosze za kilogram. Zdaniem członków związku to...

W minionym miesiącu ceny najbardziej spadły w Bułgarii (16,4 proc.), na Słowacji (4,4 proc.), w Czechach (4,2 proc.), na Węgrzech (4,1 proc.), w Grecji (3,5 proc.), Irlandii (2,1 proc.), Chorwacji (2,1 proc.), Słowenii (2 proc.). Stawki poszły z kolei w górę przede wszystkim w Polsce (3,7 proc.), Holandii (1,6 proc.), Szwecji (+1,3 proc.), we Francji (1,2 proc.) i na Cyprze (1 proc.).

W naszym kraju średnia cena reprezentatywna wieprzowiny wyniosła w marcu 130,92 euro za 100 kg - to o 7,5 proc. mniej niż rok wcześniej i zarazem o 2,9 proc. więcej od unijnej średniej.

Okres świąt wielkanocnych ograniczył nieco spadkową tendencję na rynku mięsa wieprzowego w Unii, ale teraz dynamika obniżek stawek może przyspieszyć ze względu na "uwolnienie" mięsa zgromadzonego w ramach prywatnego magazynowania.

Od 4 stycznia do 3 lutego do magazynów wprowadzono ok. 90 tys. ton produktów wieprzowych. Większość z tej ilości trafia na rynek od 17 kwietnia. Pozostała część będzie w sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu