Wieprzowina coraz tańsza. U nas poniżej unijnej średniej

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-09-2015,9:30 Aktualizacja: 23-09-2015,10:12
A A A

Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w minionym miesiącu w Unii Europejskiej 142,82 euro. To o 1 proc. mniej niż w lipcu i 13,3 proc. poniżej ubiegłorocznych stawek.

W sierpniu ceny najbardziej spadły w Danii (4,2 proc.), Irlandii (3,7 proc.), Rumunii (2,6 proc.), na Litwie (2,4 proc.), w Niemczech (1,9 proc.), Luksemburgu (1,9 proc.), Wielkiej Brytanii (1,3 proc.), Polsce (1,3 proc.), Holandii (1,1 proc.) i na Węgrzech (1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

Z kolei stawki poszły w górę przede wszystkim we Włoszech (6,8 proc.), w Bułgarii (4,7 proc.), we Francji (2,6 proc.), na Malcie (2,4 proc.), w Austrii (1,1 proc.) oraz w Grecji (1 proc.).

W Polsce za 100 kilogramów wieprzowiny płacono średnio w sierpniu 138,70 euro, czyli aż o 14,5 proc. mniej niż przed rokiem i o 2,9 proc. poniżej unijnej średniej.

Do poprawy na wspólnotowym rynku wieprzowiny ma przyczynić się zapowiadane przez Komisję Europejską ponowne uruchomienie dopłat do prywatnego magazynowania tego gatunku mięsa (program ten obowiązywał od marca do maja).

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA