Warchlaki w Danii potaniały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-10-2020,14:15 Aktualizacja: 30-10-2020,11:27
A A A
Ceny warchlaków w Danii po długiej stagnacji zaczęły spadać. W zależności od statusu zdrowotnego zmalały one od 30 do 35 koron duńskich (DKK) za zwierzę. 
 
Warchlaki w duńskich notowaniach z 29 października nie utrzymały ceny sprzed tygodnia. Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny potaniały o 30 DKK za zwierzę do wartości 235 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to 145,70 zł.
 
Zwierzęta o statusie SPF Region 2/3 PRRS pozytywny potaniały o 35 DKK za sztukę do wartości 210 DKK, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 130,20 zł.
 
koronawirus, Covid-19, spadek cen skupu tuczników, spadek spożycia wieprzowiny, globalny kryzys,

Rynek wieprzowiny pod ogromną presją Covid-19

Pandemia koronaiwrusa ma negatywny wpływ na całą gospodarkę w tym na branżę trzody chlewnej. Zamknięcie branży gastronomicznej oraz zakaz organizacji imprez masowych przekłada się na spadek spożycie wieprzowiny, a to wywołuje presję na cenę...
 
Cena warchlaków konwencjonalnych również spadła o 35 DKK za zwierzę i osiągnęła wartość 200 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 123,99 zł.
 
Ustalona w Danii cena obowiązuje od 2 do 8 listopada bieżącego roku.
 
Warchlaki w notowaniach niemieckich z 23 października utrzymały cenę na poziomie 27 euro za sztukę (około 124,61 zł). Cena ta obowiązuje od 26 października do 1 listopada.
 
Warto również zaznaczyć, że cena tuczników zarówno w Niemczech jak i w Danii pozostała bez zmian na poziomie odpowiednio 1,27 euro oraz 10,33 DKK za kg wbc.
 
Tak więc niemiecka cena w przeliczeniu na polską walutę wynosi około 5,86 zł, a duńska 6,40 zł. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu