USA bije rekordy w eksporcie wieprzowiny do Chin

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-04-2019,13:00 Aktualizacja: 18-04-2019,13:12
A A A
Chiński deficyt wieprzowiny w bieżącym roku jest szacowany na 10 mln ton. Sytuacje tę wykorzystują Stany Zjednoczone, które w ostatnim tygodniu wyeksportowały do Państwa Środka rekordową ilość 77,7 tys. ton wieprzowiny.
 
Chiny w ubiegłym roku wyprodukowały 54,1 mln ton mięsa wieprzowego. W bieżącym roku średni spadek produkcji ma oscylować w granicach 30 proc., przez co ta może być niższa o 16,2 mln ton, informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Dla porównania cała produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej w 2018 roku wyniosła 23,9 mln ton. 
 
warchlaki, cena w Niemczech, trzoda chlewna, VEZG

Warchlaki w Niemczech podobnie jak w Danii podrożały

Ceny warchlaków w minionym tygodniu u naszego zachodniego sąsiada podniosły się o 2 euro za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę odnotowały one wzrost o niemal 8,6 złotych.   Warchlaki niemieckie są wyceniane według wagi 25 kg, czyli...
Chiński deficyt wieprzowiny w 2019 r. może wynieść nawet 10 mln ton. Jak szacują eksperci z KZP-PTCH przekracza to łączne możliwości eksportowe UE, USA i Brazylii. 
 
Przez cały ubiegły rok Stany Zjednoczone wyeksportowały 2,43 mln ton mięsa wieprzowego, a średnio tygodniowo wywoziły 46,7 tys. ton. 
 
W ostatnim tygodniu eksport wieprzowiny z USA tylko do Chin osiągnął rekordową ilość 77,7 tys. ton.
 
Wzrost zapotrzebowania na mięso wieprzowe w Chinach jest spowodowane redukcją pogłowia macior na skutek rozprzestrzeniającego się wirusa afrykańskiego pomoru świń.
 
Według szacunków w ciągu roku pogłowie loch spadło tam o 21 proc., czyli około 7 mln sztuk. Wzmożony chiński import wpływa na wzrost cen wieprzowiny do rekordowych poziomów zarówno w USA jak i u innych eksporterów.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA