Tuczniki są droższe w sumie o ponad 70 centów!
Cena tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG wzrosła po raz szósty z rzędu. Zwierzęta te kosztują obecnie 1,92 euro za kg wbc. To aż o 72 centy więcej niż w lutym.
Hodowcy i producenci tuczników z każdym tygodniem spotykają się z podwyżką cen skupu tych zwierząt. Podczas ostatniego notowania dużej niemieckiej giełdy VEZG wzrosła ona z 1,85 na 1,92 euro za kg wbc.
Cena tuczników w ciągu sześciu tygodni zwiększyła się aż o 72 centy, co w przeliczeniu na złotówki oznacza o ponad 3 złote! Jeszcze niedawno rolnicy otrzymywali niemal taką stawkę kilogram żywca.
Produkcja żywca wieprzowego nadal jest nieopłacalna
Cena tuczników na niemieckiej dużej giełdzie VEZG wynosi obecnie 1,92 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 23 marca wg NBP (4,7036) jest to 9,03 zł za kg wbc.
- Na niemieckim rynku trzody chlewnej podaż regionalnie jest nieco większa, ale ogólnie nadal nie pokrywa w pełni popytu. Dlatego w nowym tygodniu można wprowadzić dalsze podwyżki cen - czytamy w komunikacie VEZG.
Zakłady mięsne w Niemczech ostatni raz płaciły wyższą niż obecnie stawkę za tuczniki w okresie od 19 lutego do 11 marca 2020 roku. Wówczas maksymalnie wyniosła ona 2,02 euro za kg wbc.
VEZG informuje, że podobnie jak tuczników, zakłady mięsne poszukują także macior rzeźnych.
"Niewielki asortyment loch rzeźnych bardzo szybko i łatwo znajduje nabywców. Ceny tych zwierząt nadal rosną w nowym tygodniu" czytamy w komunikacie VEZG.
Cena tuczników w wysokości 1,92 euro za kg wbc będzie obowiązywała od 23 do 30 marca.
-
VEZG 24 kwietnia. Co dalej z ceną tuczników?
-
Dłuższy tucz może mieć negatywne konsekwencje
-
Tuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni
-
VEZG 17 kwietnia. Czy cena w końcu ulegnie zmianie?
-
Jakie ruszta są najlepsze dla świń?
-
Import żywca wieprzowego może ograniczyć wzrost cen tuczników
-
Raport ASF. Rośnie liczba ognisk u dzików
-
Cena tuczników w Polsce rośnie, w przeciwieństwie do Niemiec
-
ASF w Polsce. Hodowcy wyciągają wnioski
-
VEZG 10 kwietnia. To już 6 tydzień bez zmiany cen
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?