Tucz bez antybiotyków

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Rafał Leroch | hoduj@apra.pl
06-05-2016,18:30 Aktualizacja: 07-05-2016,9:08
A A A

Wieprzowina jest produkowana bez antybiotyków na niektórych fermach w Danii. Wyniki są tak zachęcające, że również w Holandii zostanie wprowadzony tucz bez zastosowania antybiotyków. Wyprodukowana tym sposobem wieprzowina ma trafić na rynek ze specjalnym oznakowaniem "KDV+".

Tuczniki, które w okresie tuczu nie będą otrzymywały antybiotyków mają zostać specjalnie oznaczone przy pomocy chipów. Ma to pomóc w późniejszym zidentyfikowaniu takich sztuk po dostarczeniu ich do rzeźni.

Wieprzowina wyprodukowana bez udziału antybiotyków będzie oczywiście droższa a pomysłodawcy tego systemu mają nadzieję, że konsumenci będą chcieli za nią więcej zapłacić.

Ponadto mięso oznaczone jako "KDV+" będzie pochodziło od tuczników, które nie tylko nie otrzymywały antybiotyków, ale też były utrzymywane w stworzonym w tym celu specjalnym systemie tuczu.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2021

Hoduj z głową świnie:

-Otwarcie kolejnej hodowli

-Nowości dla hodowców świń

-Gdy trzeba oszczędzać

-Jak nie cynk, to co?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2021

Hoduj z głową bydło:

-Wołowina ma potencjał

-Użytki zielone po zimie

-Kiszone ziarno kukurydzy

-Białko białku nierówne

-Jaką prasę wybrać ?

PRENUMERATA