Świnie podrożały niemal o 2 zł w ciągu trzech miesięcy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
12-07-2016,8:00 Aktualizacja: 12-07-2016,13:37
A A A

Zakłady mięsne za kilogram żywca płacą obecnie już niemal 5,5 zł. Poubojowo w klasie E cena oscyluje wokół 7 zł, a w niektórych ubojniach nawet w klasie R przekracza ona 6 zł. Tak dobrej sytuacji na rynku świń nie było od ponad dwóch lat.

Ceny trzody chlewnej rosną jak na drożdżach. Jeszcze w 17 tygodniu czyli w ostatnim tygodniu kwietnia w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej tuczniki kosztowały 4,25 zł za kilogram żywca, a na początku lipca już 5,48 zł. W notowaniach ministerstwa rolnictwa w tym samym czasie za tuczniki w klasie E hodowcy otrzymywali odpowiednio ok 5,3 zł, a w ostatnim tygodniu czerwca 6,79 zł.

tuczniki, wieprzowina, produkcja świń, ceny skupu tuczników

Tuczniki podrożały o kolejne 10 groszy za kilogram

Tuczniki w zakładach mięsnych w Polsce podrożały o kolejne 10 groszy za kilogram. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w większości województw podaż żywca wieprzowego jest niska. Wzrost cen jest...

Drożejąca trzoda swoją cenę zawdzięcza kilku czynnikom, które nałożyły się w tym samym czasie. Głównym motorem napędowym są jednak Chiny a konkretnie eksport na tamtejszy rynek europejskiej wieprzowiny.

Jednak przetwórcy, jak informuje TVP 1 tłumaczą i przypominają, że każda fala podwyżek kiedyś się kończy. Już zapowiadają zmianę trendu. Ich zdaniem handel odbiera coraz mniej towaru, a podaż świń w punktach skupu powoli zaczyna rosnąć.

To, czy trzoda chlewna w najbliższych tygodniach będzie tańsza, a może jeszcze podrożeje zależy jednak od notowań na niemieckiej giełdzie. W minionym tygodniu cena osiągnęła tam poziom 1,66 Euro za kg wbc tj. ok. 7,3 zł/kg. Kolejne notowania będą znane w środę 13 lipca.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu