Spadek cen tuczników to kolejny cios dla hodowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-10-2022,11:15 Aktualizacja: 24-10-2022,10:42
A A A

"Wzrosła presja na unijnym rynku skupu żywca wieprzowego. Większa sezonowa podaż tuczników w powiązaniu z wyższą wagą ubojową przesądziły o spadku cen skupu świń w wielu krajach unijnych" czytamy w najnowszym komentarzu KZP-PTCH Polpig.

Spadek cen świń, jak tłumaczą zakłady przetwórcze, wynika z braku zamówień, trudności w handlu i słabego eksportu. Ponadto wysokie ceny energii nie zachęcają do zwiększania zapasów wieprzowiny pomimo zbliżających się świąt.

Producenci świń w związku z obecną sytuacją obawiają się, że możliwość odrobienia strat po ponad dwuletnim okresie dekoniunktury, ponownie zostanie odsunięty w czasie.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Cena tuczników na VEZG z 19 października. Złe wieści dla hodowców

Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG po dwóch tygodniach stagnacji odnotowała spadek. Cena tuczników w notowaniach z 19 października zmalała o 10 centów do wartości 1,90 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę...

Gospodarstwa trzodowe wciąż borykają się z rosnącymi kosztami pasz i energii. Tymczasem cena skupu świń w ostatnim notowaniu VEZG zmalała o 10 centów do poziomu 1,90 euro za kg wbc.

ISN ocenia, że satysfakcjonująca cena skupu żywca powinna obecnie wynosić 2,50 euro za kg wbc.

"Możemy spodziewać się dalszej redukcji pogłowia świń w wielu krajach europejskich, a ambitne cele w zakresie poprawy standardów produkcji, prawdopodobnie zostaną odłożone na dalszy plan" czytamy w komunikacie Polpig.

Podaż żywca na krajowym rynku, choć zdecydowanie niższa niż w ubiegłym roku, wciąż zaspokaja ograniczone zapotrzebowanie ubojni.

Producenci świń, jak podaje Polpig, otrzymują stawki o 40 groszy niższe niż przed tygodniem. Poubojowo w klasie E wynoszą one maksymalnie 8,85 zł za kg.

Brak poprawy opłacalności produkcji świń przy nieustannie wysokich kosztach pasz i energii, prawdopodobnie będzie prowadził do dalszej likwidacji stad trzody chlewnej w Polsce.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu