Produkcja świń w Rosji nadal jest opłacalna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-08-2015,10:20 Aktualizacja: 15-12-2015,10:54
A A A

Średnia cena żywca wieprzowego w Rosji nadal utrzymuje się na rekordowo wysokim poziomie. Jak informuje Simon Grey, generalny menadżer genetycznej firmy Genesus na terytorium Rosji, krajów byłego ZSRR oraz Unii Europejskiej, obecnie wynosi ona 116 rubli/kg tj. 6,50 zł/kg.

Opłacalność produkcji jest na bardzo wysokim poziomie. Przeciętny producent trzody chlewnej zarabia na jednym tuczniku niemal 3,5 tys. rubli tj ok. 195 zł. Jeszcze lepiej jest w przypadku zorganizowanych i dobrze zarządzanych ferm. Tam zysk dochodzi do 5 tys. rubli tj. 280 zł.

Opłacalność produkcji wpływa na duże spożycie wieprzowiny. W 2013 r. było ono rekordowo wysokie i wynosiło 75 kg na osobę. W ostatnich miesiącach zmalało ono o 3 proc. W najbliższym czasie będzie ono mniejsze o kolejne 6 proc. i spadnie do ok. 70 kg na osobę.

Dzieje się tak wskutek wysokich cen ale przede wszystkim w wyniku embarga na produkty żywnościowe z Ameryki Północnej i Europy. Mimo tego trendu jest ono i tak bardzo wysokie. Dla porównania w 2010 r. wynosiło ono 60 kg.

Według prognoz Genesus w ciągu kolejnych pięciu lat konsumpcja wieprzowiny w Rosji będzie jednak rosła i w 2020 r. osiągnie wielkość 82 kg na osobę. Z jednej strony wpłynie na to wzrost rosyjskiej gospodarki, z drugiej zniesienie restrykcji importowych.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu