Polska występuje o interwencję na rynku wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Krzysztof Strzępka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-06-2018,8:25 Aktualizacja: 19-06-2018,8:43
A A A
Polska wystąpiła na spotkaniu unijnych ministrów do spraw rolnictwa o przyznanie przez Komisję Europejską producentom wieprzowiny pomocy finansowej oraz dopłat do przechowywania mięsa w związku z trudną sytuacją na tym rynku.
 
Początkowo w posiedzeniu w Luksemburgu miał uczestniczyć minister Krzysztof Jurgiel, ale w związku z jego dymisją w poniedziałek wniosek o interwencję zgłosił Ryszard Zarudzki, wiceszef resortu rolnictwa.

wirus asf, ognisko asf, trzoda chlewna, zasady bioasekuracji

ASF zagraża województwom o największej koncentracji świń

Wirus ASF już pod koniec ubiegłego roku przedostał się za Wisłę. Powoli zaczyna on zagrażać województwom w Polsce, w których występuje największa koncentracja produkcji trzody chlewnej. Produkcja trzody chlewnej w woj. wielkopolskim,...
Producenci wieprzowiny od kilku miesięcy borykają się z problemami. Do występującego w Polsce od 2014 r. afrykańskiego pomoru świń (ASF) doszły niskie ceny skupu trzody. Rolnicy narzekają, że ich produkcja staje się nieopłacalna. 
 
Na sytuację na rynku wieprzowiny w Polsce wpływa sytuacja światowa, w tym mniejszy popyt ze strony m.in. Chin i Stanów Zjednoczonych. Wzrosła ponadto produkcja tego mięsa na świecie. Jednocześnie na kondycję sektora wpływa mocny złoty, który powoduje, że import mięsa jest bardziej opłacalny niż eksport. 
 
"Analiza sytuacji na rynku wieprzowiny w Unii Europejskiej wskazuje na niepokojąco niski poziom cen. Aktualnie średnia cena tusz wieprzowych w klasie E jest o 10 proc. niższa w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017, a w porównaniu z rokiem ubiegłym jest niższa o 20 proc." - podkreślono we wniosku polskiego rządu, z którym zapoznała się PAP. 

produkcja trzody chlewnej, świnie, asf w polsce, Wiesław Różański, Unia  Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

To jest trudny rok dla hodowców trzody

Bieżący rok jest trudniejszy od poprzedniego dla polskich hodowców trzody i przetwórców mięsa. Na światowym rynku rośnie konkurencja, a ASF nie zamierza odpuścić.    Pogłowie świń w UE w skali roku wzrosło o prawie 1...
Klasa tuszy zależy od procentowej zawartości mięsa. W klasie "E", jednej z najwyższych, wynosi od 55 do 60 proc. Z danych resortu rolnictwa wynika, że w tym roku tusze są tańsze w Polsce o 10 proc. w porównaniu z takim samym okresem przed rokiem. 
 
Unijny eksport w pierwszym kwartale br. był o 2 proc. mniejszy niż rok wcześniej. W ocenie ministerstwa mogło mieć to wpływ na sytuację na rynku w kraju. W 2017 r. Polska wyeksportowała 40 proc. wyprodukowanej wieprzowiny. 
 
"Ponadto wyższe niż przed rokiem ceny zbóż skutkują wzrostem kosztów produkcji. Spadek cen sprzedaży żywca wieprzowego i wzrost cen pasz pogarsza opłacalność produkcji świń. Od kilku miesięcy utrzymuje się ona zdecydowanie poniżej średniej" - napisano w polskim wniosku na posiedzenie Rady UE. 
 
Resort zaznaczył, że tendencja spadkowa stawek w Polsce trwa od września 2017 r., z wyjątkiem kilku tygodni w lutym i marcu, a polscy producenci świń dodatkowo odczuwają skutki restrykcji związanych z wystąpieniem ASF. Wynikają m.in. z zamknięcia wielu kierunków wywozu wieprzowiny poza Unię Europejską, a także niższych cen otrzymywanych przez producentów na obszarach objętych restrykcjami. 
 
"Polska uważa, że konieczne jest podjęcie przez Komisję Europejską skutecznych działań mających na celu poprawę sytuacji na rynku wieprzowiny, w tym uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz przyznanie producentom świń pomocy finansowej w związku z brakiem opłacalności produkcji" - czytamy we wniosku. 

  • Informacje dotyczące afrykańskiego pomoru świń oraz tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA