Polska liderem w imporcie duńskich prosiąt

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-01-2021,12:10 Aktualizacja: 21-01-2021,12:07
A A A

Prosięta z Danii zalewają polski rynek. Okazuje się, że zostaliśmy liderem jeśli chodzi o wielkość ich importu. Wyprzedziliśmy nawet naszych zachodnich sąsiadów, którzy od wielu lat słynęli z masowego zakupu tych zwierząt.

"Modernizacja gospodarstw rolnych" w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych" finansowanego z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, który miał wspierać odbudowę krajowej produkcji prosiąt nie przyniósł zakładanych rezultatów" czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

  • Polska w 2020 roku została największym importerem prosiąt z Danii
  • W 2020 r. kupiliśmy 6,26 mln sztuk duńskich prosiąt
  • Niemcy w ubiegłym roku kupiły 6 mln duńskich prosiąt
  • Polska w ciągu 7 lat niemal podwoiła liczbę importowanych prosiąt z Danii
  • Polskie prosięta są za drogie i jest ich za mało

Ceny żywca wieprzowego, wielkopolska izba rolnicza, pandemia koronawirusa

Po co pomoc dla tuczu "hotelowego"? Izba ma wątpliwości

Pomoc powinna być ukierunkowana tylko dla podmiotów prowadzących produkcję rolniczą na własny rachunek i ryzyko oraz dla tych, którzy ponoszą straty. Tymczasem pieniądze trafią do osób pracujących usługowo i nie odczuwających...

Import prosiąt mimo pandemii

Import prosiąt do Polski w 2020 roku, mimo pandemii koronawirusa, wyniósł 6,26 mln sztuk. To niewiele mniej niż w rekordowym 2019 roku, kiedy kupiliśmy 6,28 mln sztuk.

Niemcy w 2020 r. importowali 6 mln duńskich prosiąt, a w 2019 r. 6,4 mln sztuk.

"Tym samym wyprzedziliśmy dotychczasowego lidera - Niemcy. Nie jest to jednak zaszczytne 1 miejsce. Liczyliśmy, że import prosiąt będzie spadał w miarę rozwoju produkcji krajowej. Tak się jednak nie stało" komentuje tę sytuację KZP-PTCH POLPIG.

Import duńskich prosiąt do Polski w 2014 roku wynosił 3,3 mln sztuk czyli niemal o połowę mniej niż w ubiegłym.

W kolejnych latach Polska biła rekord za rekordem, żeby w 2020 r. stać się największym importerem tych zwierząt w Europie.

rośliny białkowe, polskie białko paszowe, groch, bobik, pasze dla zwierząt, tuczniki, warchlaki, prosięta, białko

Tuczniki, warchlaki a nawet prosięta mogą jeść polskie białko

Krajowe rośliny białkowe jak groch i bobik, stosowane w żywieniu trzody chlewnej, mogą zwiększyć opłacalność produkcji. Nasiona roślin strączkowych mogą być wykorzystywane w żywieniu świń. Wiele przeprowadzonych badań wskazuje, że można je skarmiać...

Polskie prosięta nie są konkurencyjne?

Dlaczego importujemy tak dużo duńskich prosiąt? Zdaniem ekspertów do najważniejszych przyczyn należy rozdrobniona struktura produkcji tych zwierząt w kraju, co wiąże się z wysokimi kosztami ponoszonymi przez hodowców.

Problemem, który od wielu lat nie został rozwiązany, jest także skala produkcji. Rolnicy zainteresowani kupnem krajowych prosiąt mają problemy ze nienalezieniem dużych i wyrównanych partii tych zwierząt.

Kolejny czynnik wpływający na wysoki import zagranicznych zwierząt, który jest powiązany z poprzednim, stanowi wciąż niski średni wskaźnik odsadzonych prosiąt od maciory w ciągu roku.

W Polsce znajduje się wiele gospodarstw, które potrafią produkować ponad 30 prosiąt w miocie. Niestety średnio wciąż znacząco odstajemy od europejskich potentatów, do których należą właśnie Duńczycy, a także Holendrzy i Niemcy.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu