Obniżka cen w skupie tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-01-2024,13:30 Aktualizacja: 24-01-2024,12:29
A A A
Krajowe notowania żywca wieprzowego w drugim tygodniu stycznia ponownie spadły. Taki sam trend odnotowała średnia cena w Unii Europejskiej. 
 
Na rynku krajowym w drugim tygodniu stycznia cen żywca wieprzowego kontynuowały spadek. W dniach od 8 do 14 stycznia w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena świń rzeźnych wyniosła 7,02 zł za kg.
 
Była ona o 4 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie tuczniki były o 5% tańsze niż w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
Średnia cena świń rzeźnych klasy E w krajach Wspólnoty wyniosła 208,18 euro (około 912 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 0,6% niższa niż przed tygodniem i o 2% niż przed miesiącem, ale o 3% wyższa niż przed rokiem. 
 
bioasekuracja fermy świń, zamknięcie stada, ASF, ochrona biologiczna trzody chlewnej.

Zadbał o bioasekurację stada

W związku z panującą sytuacją epidemiologiczną związaną z afrykańskim pomorem świń (ASF) postanowił zamknąć cykl produkcyjny i zainwestować w bioasekurację. Oprócz ogrodzenia i mat dezynfekcyjnych posiada rampę załadunkowa o długości 46 m,...
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 211,63 euro (około 927 zł) za 100 kg. Była ona o 1,7% wyższym niż średnia w krajach Wspólnoty. 
 
Tuczniki w Polsce były jednocześnie o 34 euro za 100 kg droższe niż w Niderlandach, gdzie płacono 177,63 euro (około 778 zł) za 100 kg. W Danii były o 17,61 euro za 100 kg tańsze niż w Polsce. Tamtejsi producenci uzyskiwali średnio 194,02 euro (około 850 zł) za 100 kg.
 
Ceny uzyskiwane przez producentów w Hiszpanii były o 12,81 euro niższe i wynosiły 198,82 euro (około 871 zł) za 100 kg.
 
Z kolei w Niemczech płacono średnio 220,67 euro (około 967 zł) za 100 kg, czyli o 9,04 euro więcej niż w Polsce. 
 
W krajowych zakładach w drugim tygodniu stycznia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w porównaniu z poprzednim tygodniem, cena półtusz wieprzowych spadły o 1% do wartości 10,58 zł za kg. Cena ta była o około 3% niższa niż przed miesiącem i przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu