Niskie ceny, ale hodowcy trzody chlewnej nie rezygnują

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Joanna Michalewska | redakcja@agropolska.pl
22-01-2015,17:10 Aktualizacja: 27-01-2015,18:22
A A A

Lubelszczyzna pozostaje jednym z kluczowych regionów produkcji trzody chlewnej w naszym kraju. Hodowcy starają się przetrwać trudny okres na rynku.

20 stycznia w Ośrodku Wystawienniczo-Szkoleniowym LORD Końskowola w Sitnie odbyło się seminarium dla hodowców trzody chlewnej.

- Mimo niskiej ceny żywca, które w tej chwili są poniżej kosztów w porównaniu do 2013 roku, to na Lubelszczyźnie zanotowano lekki wzrost produkcji świń. Mamy tu gminy, które są siedliskiem trzody. Największym problemem w hodowli pozostaje zagrożenie wirusem ASF i niepewność - mówiła Teresa Jawor z OSW.

Lekarz weterynarii Krzysztof Haliniarz stwierdził, że "w obecnych czasach ekonomika produkcji jest tym, co decyduje o przetrwaniu naszych hodowli".

- Wpływ na nią ma wiele czynników, a do kluczowych zaliczyć trzeba dobre zarządzanie stadem, w tym odpowiednią bioasekurację oraz stan zdrowotny zwierząt. Chciałbym uczulić hodowców na odpowiednią profilaktykę - w kalendarzu szczepień należy uwzględnić  schorzenia bakteryjne i wirusowe, wpływające na obniżenie opłacalności poprzez zmniejszenie przyrostów, ograniczenie ilości miotów i liczebności prosiąt w miocie oraz gorsze wykorzystanie paszy - podkreślał Haliniarz.

Zwrócił uwagę na patogeny, które są immunosupresorami, obniżającymi odporność zwierząt i czyniącymi je wrażliwszymi na choroby.

Lekarz omówił też najczęściej pojawiające się choroby. Podkreślił jak ważne jest dobranie odpowiedniego kalendarza szczepień. - Niektóre szczepienia można łączyć, oszczędzają czas i pieniądze. Należy dążyć do zwiększenia liczby miotów od lochy w roku. W Polsce mamy średnio półtora miotu, podczas gdy w innych krajach osiągają ponad dwa mioty w roku od maciory - zaznaczył Krzysztof Haliniarz.

Na zakończenie podkreślił, że nie ma idealnego sposobu zarządzania stadem. Trzeba dobrać własny, odpowiedni do swojej fermy.

Następnie zaprezentowano nowe rozwiązania w budowie i urządzeniu chlewni, co w związku z nowym PROW, gdzie są przewidziane środki budowę , modernizację i innowacje wzbudziło duże zainteresowanie.

Na zakończenie doradcy żywieniowi omówili sposoby ograniczenia kosztów produkcji dzięki zmianom w żywieniu.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA