Niemieckie notowania tuczników bez zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-10-2018,13:00 Aktualizacja: 18-10-2018,9:53
A A A
Cena tuczników w Niemczech po spadku notowań o 4 centy od dwóch tygodni pozostaje stabilna. Za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc) producenci za zachodniej granicy otrzymują 1,36 euro. 
 
Notowania żywca wieprzowego na tzw. Dużej Giełdzie w Niemczech pozostały na poziomie sprzed tygodnia i w przeliczeniu na polską walutę osiągnęły wartość 5,84 zł za kg wbc.
 
Ostatni raz tak niską cenę producenci otrzymywali na początku roku, a dwanaście miesięcy temu w Niemczech tuczniki kosztowały 1,50 euro za kg wbc. Była ona o ponad 9 proc. wyższa od tej notowanej obecnie. 
 
pożar fermy trzody chlewnej, ogień, chlewnia, Taciewo

Ferma trzody chlewnej spłonęła. Zginęło niemal 2,5 tys. świń

Ferma trzody chlewnej w miejscowości Taciewo w woj. podlaskim spłonęła. W pożarze zginęło blisko 2,5 tysiąca świń. Ogień objął cztery chlewnie. Walczyło z nim niemal 100 strażaków z państwowej straży pożarnej oraz ochotników. Pożar...
 
Cena ta obowiązuje od jutra do środy 24 października i wpływa ona na notowania tuczników w większości państw europejskich. Jest ona często ceną bazową w kontraktach na skup tuczników lub handlu mięsem.
 
Zdaniem ekspertów stabilizacja cen na niemieckim rynku może być sygnałem, że osiągnęły one dno i bardziej nie spadną.  
 
W ich opinii za dwa tygodnie wzrośnie popyt na wieprzowinę z uwagi na zbliżające się święta. Będzie to szansa dla producentów na podwyżki. 
 
Ich sytuację pogarsza spływająca do Polski wieprzowina z Belgii, której notowania spadły po wykryciu pierwszych przypadków ASF u dzików na terenie tego kraju.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu