Mikrobiota jelitowa świń. Jak możemy na nią oddziaływać?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-02-2022,18:35 Aktualizacja: 26-02-2022,18:34
A A A

Hodowcy i producenci trzody chlewnej przez kształtowanie dobrostanu oraz właściwe żywienie są w stanie oddziaływać na stan oraz funkcjonowanie mikrobioty swoich zwierząt.

W przewodzie pokarmowym świń bytuje ok. 0,5-1,5 tys. gatunków mikroorganizmów. Są to m.in. różnego rodzaju bakterie, grzyby i wirusy. Określa się je mianem mikrobioty.

Większość stanowią organizmy synbiotyczne korzystnie oddziałujące na organizm żywiciela. Bez wątpienia status mikrobiologiczny ma kluczowy wpływ na stan zdrowotny zwierząt oraz ich wskaźniki produkcyjne.

Mikroflora zasiedlająca przewód pokarmowy jest jego integralnym elementem. Stanowi m.in. barierę chroniącą organizm przed wnikaniem patogenów.

Dania zmniejsza pogłowie świń, trzoda chlewna, opłacalność produkcji, niskie ceny skupu tuczników,

Pogłowie świń spada również w Danii

Liczba świń w Danii w ciągu ostatnich 12 miesięcy zmniejszyła się o 1,8%. Według danych duńskiego urzędu statystycznego spadki odnotowano we wszystkich kategoriach i grupach wiekowych.    Dania odnotował spadek pogłowia trzody chlewnej. W...

Zasiedlanie w momencie narodzin

Świnie rodzą się ze sterylnym przewodem pokarmowym. Kolonizacja mikrobiotą jelitową rozpoczyna się w momencie narodzin prosięcia.

Zasiedlanie jelit mikroflorą pionierską odbywa się bardzo dynamicznie w wyniku styczności z bakteriami znajdującymi się w bezpośrednim otoczeniu zwierzęcia.

Głównymi gatunkami zasiedlającymi żołądek i dwunastnicę u trzody chlewnej są bakterie z rodzaju Lactobacillus, i Streptococcus, nieco mniejsze populacje tworzą Enterobacteria, Clostridium, Eubacterium i Bifidobacterium.

Od lat prowadzone są badania nad możliwością oddziaływania na funkcjonowanie autochtonicznej mikrobioty jelitowej u świń. Oferowane są dodatki paszowe stymulujące mikrobiotę. Najczęściej są to probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, zakwaszane lub zioła.

Dodatki paszowe a mikrobiota

Probiotykami są wyselekcjonowane szczepy bakterii. Prebiotyki to oligosacharydy, związki chemiczne zaliczane do węglowodanów nieskrobiowych. Nie są one trawione w przewodzie pokarmowym. Synbiotyki to preparaty, które w swoim składzie zawierają zarówno probiotyki, jak i prebiotyki.

Hoduj z Głową Świnie, trzoda chlewna, maciory, lochy, prosięta, warchlaki, tuczniki, żywiec wieprzowy, chlewnia

Nowy numer "Hoduj z Głową Świnie". Zapraszamy do lektury

Hodowcy i producenci trzody chlewnej mogą się zapoznać z najnowszym wydaniem "Hoduj z Głową Świnie". Do ich rąk trafił właśnie pierwszy w 2022 roku numer naszego magazynu. Magazyn tradycyjnie został podzielony na bloki tematyczne. Hodowcy...

Preparaty zakwaszające są wykorzystywane jako konserwanty paszy. Charakteryzują się silnym działaniem antybakteryjnym.

Zioła lub preparaty sporządzone na ich bazie posiadają zdolności pobudzające układ odpornościowy trzody chlewnej. W swoim składzie zawierają szereg substancji biologicznie czynnych jak alkaloidy, glikozydy, saponiny, garbniki, olejki eteryczne, terpeny, flawonoidy, śluzy roślinne, pektyny, kwasy organiczne, witaminy oraz sole mineralne.

Naturalne składniki zawarte w ziołach stymulują funkcje odpornościowe organizmu, m.in. podnosząc stężenie immunoglobulin we krwi.

Kwasy organiczne, zarówno średnio-, jak i krótkołańcuchowe, również mogą pozytywnie wpływać na mikrtobiotę świń.

Więcej informacji na ten temat znajduje się w artykule "Mikroflora przewodu pokarmowego". Jego autorami są prof. dr hab. inż. Marek Pieszka, dr Dorota Bederska-Łojewska oraz prof. dr hab. inż. Tadeusz Barowicz z Instytutu Zootechniki - PIB w Krakowie.

Artykuł znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie" nr 1/2022. ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu