Hiszpania produkuje i eksportuje coraz więcej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-03-2016,10:45 Aktualizacja: 18-03-2016,13:10
A A A

Pogłowie świń w Hiszpanii po raz pierwszy jest wyższe niż w Niemczech, a państwo to stało się trzecim największym producentem trzody chlewnej na świecie, zaraz po Chinach i USA.

W eksporcie wieprzowiny Hiszpania zajmuje czwarte miejsce za Niemcami, USA i Danią. W ubiegłym roku hiszpański eksport wzrósł o 15 proc. r/r i wyniósł 2,18 mln ton. Wieprzowina głównie trafiała do Francji, Portugalii i Włoch oraz do Chin, gdzie wyeksportowano 222 tys. ton, to o 35 proc. więcej niż w 2014 r. Są również czwartym największym eksporterem wieprzowiny do Japonii – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Cena tuczników w Hiszpanii jest niższa od średniej notowanej w UE oraz tej notowanej w Niemczech – głównego konkurenta na rynku.

Początek 2016 r. przyniósł wzrost hiszpańskiej produkcji oraz wzrost wagi ubojowej tusz do 85,99 kg, to o 4 kg więcej niż przed rokiem. W rezultacie cena żywca w ostatnich dwóch tygodniach spadła do 0,939 euro za kg. Jest to najniższa cena notowana od 2007 roku.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA