Eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 9 proc.

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-06-2019,13:50 Aktualizacja: 05-06-2019,13:49
A A A
Unia Europejska w pierwszym trymestrze 2019 r. wyeksportowała łącznie 1 110 tys. ton wieprzowiny. Jest to o 9,2 proc. więcej niż w tym samym okresie 2018 r. 
 
Komisja Europejska opublikowała dane, z których wynika, że z Unii Europejskiej w okresie od stycznia do marca 2019 r. wyeksportowano łącznie 1 110 499 ton wieprzowiny. 
 
Największy wzrost bo aż o 90 proc. odnotowano w przypadku Wietnamu. Kraj ten w związku z rozprzestrzeniającym się afrykańskim pomorem świń sprowadził 23 093 ton tego rodzaju mięsa, podaje portal 3trzy3.pl.
 
ognisko ASF, wirus ASF, Polska, trzoda chlewna

Wirus ASF w kolejnym gospodarstwie. Rozpoczyna się coroczna fala ognisk?

Ognisko ASF numer cztery w tym roku stało się faktem. Główny lekarz weterynarii poinformował 4 czerwca o kolejnym gospodarstwie, w którym stwierdzono obecność wirusa afrykańskiego pomoru świń. Ognisko numer cztery w 2019 roku...
Głównym krajem importowym pozostają nadal Chiny, które sprowadziły z Europy 454 216 ton mięsa i przetworów wieprzowych. Trafia tam blisko 41 proc. całkowitego eksportu z UE.
 
W pierwszym trymestrze roku Chiny zwiększyły import unijnej wieprzowiny aż o 26 proc. w stosunku do pierwszego trymestru 2018 r.
 
Pięć głównych miejsc docelowych europejskiej wieprzowiny to Chiny (40,9 proc.), Japonia (10,8 proc.), Korea Południowa (7,4 proc.), Filipiny (6,9 proc.) oraz Hongkong (5,4 proc.).
 
Członkowie UE są nadal głównymi światowymi eksporterami wieprzowiny i produktów wieprzowych.
 
Drugie miejsce zajmują Stany Zjednoczone, które odnotowały niewielki spadek eksportu zwłaszcza do Chin i Hong Kongu.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu