Eksport wieprzowiny wciąż idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
08-07-2016,10:20 Aktualizacja: 08-07-2016,10:57
A A A

Od stycznia do kwietnia UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 260 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 35 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.

Eksperci Komisji Europejskiej informują, że w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (50 proc.) oraz podroby i słonina (43 proc.), których wysłano odpowiednio o 53 proc. i 28 proc. więcej niż rok wcześniej - informuje FAMMU/FAPA. Spadł natomiast wywóz świeżego mięsa (13 proc.), kiełbas i przetworów (7 proc.) oraz żywca wieprzowego (16 proc.).

tuczniki, wieprzowina, produkcja świń, ceny skupu tuczników

Tuczniki podrożały o kolejne 10 groszy za kilogram

Tuczniki w zakładach mięsnych w Polsce podrożały o kolejne 10 groszy za kilogram. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w większości województw podaż żywca wieprzowego jest niska. Wzrost cen jest...

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Wszyscy najważniejsi eksporterzy zanotowali znaczny wzrost wysyłek, co pozwoliło na częściowe złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku i niewielki wzrost cen.

W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu sprzedaży może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.

Głównymi odbiorcami towarów z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Państwo Środka zakupiło na przykład prawie dwa razy więcej produktów wieprzowych niż w pierwszych czterech miesiącach ubiegłego roku.

Wspólnota zakupiła natomiast od stycznia do kwietnia w krajach trzecich ok. 10 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 14 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (65 proc. udział). Najważniejszym dostawcą do Unii była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA