Eksport wieprzowiny mocno poszedł w górę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
28-09-2016,11:40 Aktualizacja: 28-09-2016,12:26
A A A

W pierwszym półroczu bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To aż o 43 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem.

Eksperci Komisji Europejskiej podają, że w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (52 proc.) oraz podroby i słonina (40 proc.), których wysłano odpowiednio o 73 i 29 proc. więcej niż rok wcześniej. Spadł natomiast wywóz świeżego mięsa (16 proc.), kiełbas i przetworów (6 proc.) oraz żywca wieprzowego (46 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

asf, kompartmenty, wieprzowina, trzoda chlewna

ASF. Co zrobić żeby polski handel wieprzowiną był niezagrożony?

Handel mięsem wieprzowym może być zagrożony wskutek afrykańskiego pomoru świń, który swoim zasięgiem obejmuje coraz większe terytorium Polski. Zdaniem członków KZP-PTCH aby utrzymać możliwość eksportu wieprzowiny na rynki unijne w...

Największymi dostawcami produktów były Niemcy, Hiszpania i Dania, ale wszyscy najważniejsi gracze na rynku zanotowali znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen.

W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu eksportu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.  

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku były państwa azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd.

Unia zakupiła natomiast w krajach trzecich ok. 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 15 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (65 proc. udział). Najważniejszym dostawcą towarów do UE była Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA