Dania wstrzymała dalsze wzrosty cen tuczników i warchlaków

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-05-2019,9:40 Aktualizacja: 24-05-2019,9:39
A A A
Tuczniki i warchlaki w Danii w bieżącym tygodniu nie zmieniły swojej ceny. Podobna sytuacja dotyczy żywca wieprzowego w Niemczech, którego notowania pozostały bez zmian.
 
Danish Crown opublikowało 23 maja notowania tuczników duńskich. Ustalane przez spółkę ceny są dużo stabilniejsze niż w Niemczech i nie ulegają częstym wahaniom. 
 
Notowania tuczników Danish Crown potwierdzają trendy cenowe na rynku europejskim, ewentualnie pokazują kierunek nadchodzących zmian również w Polsce.
 
tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna

Na niemieckiej dużej giełdzie ceny tuczników bez zmian

Ceny żywca wieprzowego w Niemczech w bieżącym tygodniu na małej giełdzie wzrosły o 1 cent za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Z kolei na dużej giełdzie pozostały na poziomie sprzed tygodnia.    Niemcy opublikowały 21 maja notowania...
 
W bieżących notowaniach żywiec wieprzowy utrzymał cenę 11,40 koron duńskich (DKK) za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to 6,58 złotych, podaje portal warchlaki.com.pl.
 
Cena ta obowiązuje w 22 tygodniu 2019 r. 
 
Duńczycy w tym samym dniu opublikowali notowania warchlaków. Podane ceny dotyczą trzech grup w zależności od statusu zdrowotnego: SPF Region 2/3 PRRS negatywny, SPF Region 2/3 PRRS pozytywny i konwencjonalny.
 
Notowania zwierząt we wszystkich grupach pozostały bez zmian. Warchlaki SPF Region 2/3 PRRS negatywny kosztują 520 DKK (299,49 zł), SPF Region 2/3 PRRS pozytywny 505 DKK (290,85 zł), a konwencjonalne 495 DKK (285,09 zł).
 
Notowania warchlaków w Danii obowiązują od 27 maja do 2 czerwca. 
 
Jak podkreślają eksperci, Duńczycy tym razem utrzymali cenę bez zmian. Jednak w najbliższym czasie można spodziewać się kolejnych podwyżek, które wynikają z rozpoczęcia sezonu grillowego i zwiększonego zapotrzebowania na wieprzowinę.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu