Czy wieprzowina szkodzi zdrowiu?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-11-2021,16:00 Aktualizacja: 21-11-2021,16:02
A A A

Wielu konsumentów pod naciskiem różnych doniesień o rzekomej szkodliwości mięsa wieprzowego, eliminuje je ze swojej diety.

Badania naukowe prowadzone w 2020 r. przez międzynarodowy zespół naukowców polegające na meta analizie tzw. badań kohortowych obejmujących ponad 6 mln uczestników, nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego.

Badania zostały zaprezentowane w raporcie "Wieprzowina - Nowa perspektywa". To pierwsze od lat kompendium pokazujące stan wiedzy na temat wieprzowiny oraz hodowli trzody chlewnej w Polsce. Zawiera analizy prezentujące wyniki badań wpływu hodowli świń na cztery elementy tj. ekonomię, środowisko, zdrowie i społeczeństwo.

Raport Wieprzowina - Nowa perspektywa, Witold Choiński, Polskie Mięso, Tomasz Schwarz, weganie, obrońcy praw zwierząt

Hodowcy muszą działać. Ich przeciwnicy robią to od dawna

Produkcja wieprzowiny daje bezpośrednio i pośrednio zatrudnienie kilkudziesięciu tysiącom osób w Polsce. Wpływ tego sektora na krajową gospodarkę i społeczeństwo, począwszy od hodowli a kończąc na konsumpcji mięsa i jego przetworów,...

Celem raportu jest pomoc w zrozumieniu roli produkcji wieprzowej oraz dostarczenie nowych argumentów do tego, aby rozwijać ten sektor gospodarki.

- Jednym z głównych wątków naszego raportu jest dział dotyczący zdrowia i społeczeństwa związany z rozwojem i ogromną aktywnością ruchów wegańskich, które całkowicie negują produkcję zwierzęcą i chcą wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego z diety człowieka argumentując to ich szkodliwością. Te argumenty nie są słuszne - mówi jeden z autorów raportu dr inż. Tomasz Schwarz, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Autorzy opracowania rozważali w nim wpływ spożycia mięsa wieprzowego na zdrowie konsumentów. Zaprezentowali również wyniki badań dotyczących tego mięsa.

Badania wskazują, że wpływ jego spożycia oraz pochodzących z niego przetworów na zachorowalność i śmiertelność z powodu nowotworów jest bardzo mały.

asf, trzoda chlewna, świnie

Rolnicy, którzy ucierpieli w związku z ASF dostaną pieniądze

Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego podpisał z czterema gminami z powiatu mieleckiego umowy dotyczące pomocy dla hodowców trzody chlewnej, którzy ponieśli straty w związku z ASF. W sumie samorządy otrzymają...

Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera niewiele tłuszczu tj. o 30% mniej niż ta produkowana w latach 80-tych ubiegłego wieku, jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.

Wieprzowina zawiera także dużo wysokowartościowego białka, może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witamin A i z grupy B oraz kwasu foliowego.

Naukowcy łączą rosnącą liczbę chorób układu krążenia w USA nie ze wzrostem spożycia mięsa czerwonego, ale zwiększeniem kaloryczności diety w latach 1970-2008 z 2057 do 2674 kcal.

Istotny wpływ na te schorzenia może mieć także większe spożycie węglowodanów w połączeniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz utwardzonymi tłuszczami określanymi mianem trans, dodawanymi do wysoko przetworzonych produktów.

Raport "Wieprzowina - Nowa perspektywa" znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji o raporcie znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ


 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu