Ceny na rynku wieprzowiny lekko wzrosły

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
19-05-2016,12:10 Aktualizacja: 19-05-2016,13:02
A A A

Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla UE wyniosła w minionym miesiącu 127,57 euro za 100 kilogramów. To o 0,2 proc. więcej niż w marcu, ale aż o 11,4 proc. poniżej stawek sprzed roku.

Eksperci przypominają, że w kwietniu (dla tego miesiąca) ceny tego gatunku mięsa były najniższe od 2003 r., kiedy wynosiły 123,97 euro. Przez 30 dni stawki najbardziej wzrosły w Rumunii (3,9 proc.), Estonii i Danii (po 3 proc.), Irlandii (2,5 proc.), Szwecji (1,8 proc.), na Łotwie (1,5 proc.), w Holandii (1,4 proc.), Finlandii (+1,3 proc.) i na Cyprze (1,1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

ceny żywca, tuczniki, kzp-ptch, zakłady mięsne

Ceny żywca wieprzowego są stabilne

Tuczniki w 19 tygodniu 2016 r. tj. od 9 do 15 maja zdrożały o 23-25 groszy zarówno jeśli chodzi i żywiec jak i wagę bitą ciepłą wbc. Obecnie ubojnie nie mają już takiego problemu z zaspokojeniem swojego zapotrzebowania na surowiec -...

Ceny poleciały w dół natomiast przede wszystkim w Grecji (4,4 proc.), Polsce (2,6 proc.), na Malcie (1,9 proc.), we Włoszech (1,4 proc.), w Bułgarii (1,2 proc.) i Wielkiej Brytanii (1,1 proc.). W naszym kraju za 100 kilogramów płacono średnio w kwietniu 127,53 euro, czyli aż o 13 proc. mniej niż rok wcześniej. Stawka ta była nieznacznie niższa od unijnej średniej.

Dzięki temu, że cena wieprzowiny w Polsce pozostaje jedną z najniższych w krajach Wspólnoty jest atrakcyjna dla potencjalnych kupców z Zachodu. Eksperci zauważają, że na stawki za to mięso korzystnie wpływa już początek sezonu grillowego.

Na początku maja ceny poszły bowiem w górę u większości najważniejszych unijnych producentów wieprzowiny - w Danii, Niemczech, we Francji, Włoszech, w Holandii, Polsce oraz Hiszpanii.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA