Branża produkcji trzody chlewnej przynosi coraz mniejszy zysk

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-11-2018,11:50 Aktualizacja: 20-11-2018,12:13
A A A
Produkcja żywca wieprzowego przy obecnych niskich cenach staje się coraz mniej opłacalna, a w niektórych przypadkach przynosi straty. Całą sytuację pogarszają wysokie ceny pasz, problem z afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz zaostrzenie przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. 
 
Unijna branża produkcji trzody chlewnej rozwija się coraz wolniej i przynosi coraz mniejszy zysk, a w niektórych przypadkach generuje straty. Przyczyną tej sytuacji jest brak perspektyw rozwoju i piętrzące się niesprzyjające okoliczności.
 
Niskie ceny żywca powodują, że tylko nieliczni producenci są w stanie generować zyski. Koszty produkcji, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, w większości gospodarstw przekraczają cenę sprzedaży świń.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Ceny tuczników w Niemczech szósty tydzień z rzędu bez zmian

Ceny żywca wieprzowego w wielu unijnych krajach pozostały na poziomie sprzed tygodnia. W Niemczech po raz szósty z rzędu osiągnęły one poziom 1,36 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc).   Producenci żywca wieprzowego, jak informuje...
W wyniku letnich susz w wielu krajach europejskich ceny pasz wzrosły. Producenci muszą również dostosować swoje gospodarstwa do zaostrzonych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska, co dodatkowo podnosi koszty produkcji.
 
Unijne przepisy dotyczące utrzymania zwierząt, niezbędnej powierzchni, kastracji prosiąt, obcinania ogonów oraz zagospodarowania nawozów naturalnych w porównaniu do konkurencji poza UE są bardziej restrykcyjne. 
 
Jak podkreślają eksperci z KZP-PTCH zmniejsza to konkurencyjność unijnej wieprzowiny na światowych rynkach i powoduje niechęć społeczności lokalnych do rozwoju produkcji trzody chlewnej.
 
Całą sytuację pogarsza zaostrzenie przepisów biurokracji i trudności w uzyskiwaniu pozwoleń oraz coraz większe problemy z międzynarodowym handlem w związku z rozprzestrzenianiem się ASF.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu