W skupie rosną ceny żywca rzeźnego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-06-2016,10:00 Aktualizacja: 28-06-2016,10:34
A A A

Według najnowszych danych GUS, w maju - w porównaniu z kwietniem - wzrosły ceny żywca rzeźnego wszystkich najważniejszych gatunków mięsa. Najbardziej w górę poszły stawki trzody chlewnej.

Za kilogram żywca wieprzowego płacono przeciętnie 4,5 zł, czyli o 9,6 proc. więcej niż w kwietniu. Żywiec drobiowy podrożał o 2,9 proc. do 3,72 zł/kg, a wołowy (bez cieląt) o 2,7 proc. do 6,09 zł/kg - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

produkcja mięsa, mięso, drób, wieprzowina, wołowina, fao

Produkcja mięsa na świecie idzie w górę

Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja mięsa zwiększy się w bieżącym roku o nieco ponad 1 mln ton do 320,7 mln ton. Wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w...

Od początku roku (w porównaniu z grudniem 2015 r.) żywiec wieprzowy w skupie podrożał o 16,3 proc., podczas gdy pozostałe rodzaje... potaniały - żywiec drobiowy o 3,6 proc., a wołowy o 1,1 proc.

Eksperci zauważają, że - co ciekawe - wzrost cen żywca wieprzowego w skupie nie przekłada się na razie na wzrost cen detalicznych surowego mięsa. Według danych GUS, w maju za surową wieprzowinę klienci musieli zapłacić tyle samo co w grudniu 2015 r.

Najbardziej natomiast w górę poszły ceny surowego mięsa drobiowego - o 3,8 proc. Ceny wołowiny były natomiast zaledwie o 0,1 proc. wyższe niż w grudniu ub.r., a wędlin i pozostałych przetworów mięsnych spadły o 0,6 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu