Śruta sojowa będzie jednak tańsza

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-03-2017,9:00 Aktualizacja: 17-03-2017,13:55
A A A

Produkcja soi na świecie ma być w tym roku rekordowa pod każdym względem - informuje TVP 1. Globalna produkcja ma wynieść ponad 337 milionów ton. Niemal jedną trzecią tej wielkości zbierze tylko Brazylia.

Soja jest surowcem pożądanym stąd jego podaż czyli ilość oferowana przez producentów również będzie rekordowa. W zeszłym roku ukształtowała się ona na poziomie nieco ponad 395 mln ton. W tym roku ma wynieść aż 418 mln.

bydło mięsne, mleko, trzoda chlewna, wołowina

Pieniądze dla hodowców. Trzeba składać wnioski

Agencja Rynku Rolnego informuje, że od 18 marca do 7 kwietnia 2017 r. producenci mleka oraz trzody chlewnej mogą składać wnioski o udzielenie pomocy w ramach nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej. Za dzień złożenia wniosku o udzielenie pomocy uważa...

Zapasy końcowe soi miały wzrosnąć tylko o jeden milion ton. Tymczasem, jak informuje TVP 1, analitycy oszacowali ten wzrost na ponad 8 mln ton. W efekcie zapasy mają sięgnąć aż 88,3 mln ton.

Ceny soi a co za tym idzie śruty sojowej w związku z takimi prognozami powinny maleć. I rzeczywiście w Stanach Zjednoczonych na giełdzie w Chicago w tym tygodniu tona śruty sojowej kosztuje 327,6 dolarów czyli ok. 1320 zł.

Cena soi w Chicago nie przekłada się jednak o na polski rynek, gdzie jak informuje TVP1, śruty sojowej w magazynach jest ciągle niewiele. Stąd w naszym kraju tona kosztuje 1590-1600 zł.

Według notowań prowadzonych przez firmę Agroloc cena śruty sojowej Hi-Pro o zawartości białka na poziomie minimum 46 proc. 16 marca w porcie w Gdyni kosztowała 1560 zł/t bez kosztów transportu, które wynoszą około 60 zł.

Pierwsze spadki cen śruty sojowej są spodziewane dopiero w maju, ponieważ na ten czas zaplanowano nowe dostawy tego surowca do naszego kraju.

Książki warte polecenia:

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA