Rolnicy mogą sprzedawać swoje przetwory. Do 20 tys. zł bez podatku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-01-2017,12:00 Aktualizacja: 03-01-2017,14:52
A A A
Przepisy ustawy o sprzedaży bezpośredniej weszły w życie 1 stycznia br. Zgodnie z nimi rolnicy mogą sprzedawać swoje wyroby do 20 tys. zł bez podatku, a powyżej tej sumy zapłacą 2-procentowy ryczałt.
 
Swoje wyroby, lokalni producenci żywności mogą sprzedawać na terenie własnych posesji, ale i w specjalnie przygotowanych miejscach. Jednak muszą one być wykonane co najmniej w połowie z surowców pochodzących z własnego gospodarstwa.
 

Sprzedaż bezpośrednia podpatrzona w Austrii

Małopolscy rolnicy podpatrywali w Austrii rozwiązania wypracowane tam w ramach sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych. Farmerzy z Małopolski wraz z wicemarszałkiem województwa Stanisławem Sorysem, odbyli wizytę w Austrii,...
 
 
 
 
 
Mogą też liczyć na preferencyjny system podatkowy – w Polskim Radiu mówiła wiceminister rolnictwa Ewa Lech: "Handel może odbywać się też na targach czy festynach. Nabywcą takich produktów musi być konsument końcowy, nie pośrednik w handlu. Poza tym, do wartości obrotu 20 tysięcy złotych rolnik nie płaci podatku. Powyżej tej kwoty wprowadzono 2-procentowy ryczałt".
 
Nowe przepisy są szansą na dodatkowe źródło dochodu oraz wzmocnienie pozycji małych gospodarstw. Ewa Lech dodała, że podobną możliwość handlu przetworami mają rolnicy z wielu unijnych państw.
 
Jednocześnie podkreśliła, że wytwarzanie przez rolników żywności musi odbywać się siłami najbliższych, bez zatrudniania kogoś na umowę o pracę. Wyjątkiem jest przetwarzanie mięsa, czyli przymus korzystania z rzeźni oraz wyciskanie oleju.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu