Pryszczyca na Słowacji wymknęła się poza obszary z ograniczeniami. Jest 5. ognisko
Ognisko pryszczycy nr 5 na Słowacji wybuchło w gospodarstwie utrzymującym ponad 3500 sztuka bydła w kraju bratysławskim w okresie Malacky graniczącym z terytorium Austrii.
Główny lekarz weterynarii poinformował o wystąpieniu 5. ogniska pryszczycy na terytorium Słowacji.

Polska broni się przed pryszczycą. Granice na południu pod kontrolą
Ognisko zostało potwierdzone 30 marca.
Ognisko wybuchło w gospodarstwie utrzymującym ponad 3500 sztuka bydła w kraju bratysławskim w okresie Malacky graniczącym z terytorium Austrii.
Ognisko zostało potwierdzone poza obszarami objętymi ograniczeniami wyznaczonymi w związku z poprzednimi ogniskami pryszczycy na terytorium Słowacji i Węgier.
Aktualnie procedowane jest rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadzające zakaz przywozu zwierząt parzystokopytnych i produktów z terytorium Słowacji.
Inspekcja Weterynaryjna koncentruje się działania na zabezpieczeniu granic, monitorowaniu ewentualnych przesyłek zwierząt oraz kontrolach zdrowia zwierząt w gospodarstwach.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Notowania tuczników na giełdzie VEZG w lipcu pozostały stabilne
-
Dwa zupełnie różne ogniska ASF u świń
-
Kolejne stado kur rzeźnych do utylizacji z powodu rzekomego pomoru drobiu
-
ASF. 8. ognisko na zachodzie Polski w strefie różowej
-
W Polsce co roku spada zapotrzebowanie na 41 mln litrów mleka
-
ASF u świń: Potwierdzono 7. ognisko w Polsce
-
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
Produkcja mleka w UE w odwrocie, a Polska na fali wznoszącej
-
Branża mięsna ostro protestuje przeciwko ograniczeniom mięsa w szkolnych stołówkach
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 3/2025
-Nie wystarczy tylko mieć szukarka
-Lato - trudny czas dla macior
-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze
Hoduj z głową bydło 3/2025
-Cielęta i jałówki od nowa
-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach
-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?
-
29-07-2025,10:00
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
24-07-2025,8:25
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-06-2025,14:30
Mleczna Gala 2025 za nami
-
17-06-2025,10:35
Najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa już pracuje
-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo