Od 30 września mięso w sklepach z flagą kraju pochodzenia
Resort rolnictwa wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców w sklepach do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie dopiero 30 września.
Z końcem września wejdą w życie przepisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego w sklepach na wagę grafiką z flagą państwa, z którego pochodzi - poinformował resort rolnictwa.

Koronawirus mocno uderzył w producentów wołowiny
Ministerstwo wyjaśniło, że celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania - oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego - również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
Obowiązek umieszczania grafiki z flagą państwa, z którego pochodzi mięso, uzupełni informację, która zgodnie z obowiązującym prawem musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa.
Resort wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie 30 września.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Ogniska choroby guzowatej skóry bydła w Unii Europejskiej!
-
Polska oficjalnie wolna od grypy ptaków!
-
Gospodarstwa mleczarskie zagrożone renacjonalizacją WPR
-
ASF u dzików. Liczba ognisk rośnie, ale mniej dynamicznie
-
Wycielenia pod nadzorem sztucznej inteligencji
-
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
Jaja są drogie z powodu wirusa HPAI
-
Polskie mleczarstwo wciąż niepewne przyszłości. W tle amerykańskie cła
-
Hodowcy liczą na podwyżki, żeby nadrobić bardzo słabe zimowe miesiące
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 3/2025
-Nie wystarczy tylko mieć szukarka
-Lato - trudny czas dla macior
-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze
Hoduj z głową bydło 3/2025
-Cielęta i jałówki od nowa
-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach
-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-06-2025,14:30
Mleczna Gala 2025 za nami
-
17-06-2025,10:35
Najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa już pracuje
-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
02-06-2025,7:40
Agri Plus otworzył nową wytwórnię pasz w Kurzętniku
-
29-05-2025,15:30
O robotach na Szczegółowej uprawie roślin
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo