Od 30 września mięso w sklepach z flagą kraju pochodzenia
Resort rolnictwa wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców w sklepach do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie dopiero 30 września.
Z końcem września wejdą w życie przepisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego w sklepach na wagę grafiką z flagą państwa, z którego pochodzi - poinformował resort rolnictwa.
Koronawirus mocno uderzył w producentów wołowiny
Ministerstwo wyjaśniło, że celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania - oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego - również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
Obowiązek umieszczania grafiki z flagą państwa, z którego pochodzi mięso, uzupełni informację, która zgodnie z obowiązującym prawem musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa.
Resort wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie 30 września.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Kolejne spadki cen skupu bydła rzeźnego
-
Skup mleka w Polsce. Październik z wyraźnym wzrostem
-
Dariusz Goszczyński: walka z chorobami zakaźnymi priorytetam dla branży drobiarskiej
-
Sprawdź jak kształtują się ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce
-
Bluetongue. Choroba wciąż mocno się szerzy. Gdzie wybucha najwięcej ognisk?
-
Hodowcy apelują o wyższe dopłaty do buhajów. Koszty wzrosły nawet o 40%
-
ASF. Rośnie liczba zakażonych dzików w powiecie piotrkowskim
-
Rekordowa produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce. Historyczne wyniki
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja potwierdziła 10 ognisk w Polsce!
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2025
-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca
-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1
-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




