Mięso i kiełbasy coraz chętniej kupowane

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-05-2016,13:30 Aktualizacja: 14-05-2016,14:19
A A A

Sezon grillowy w Polsce rozpoczął się na dobre. Widać to po wzroście wielkości zakupów mięsa i kiełbas. Wydajemy na nie około 22 mld złotych rocznie.

Największym powodzeniem cieszą się kiełbasa i kaszanka oraz karkówka i żeberka - informuje Związek Polskie Mięso na podstawie danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia.

Mięso i kiełbasy w sezonie grillowym cieszą się bardzo dużym powodzeniem konsumentów.

ceny, tuczniki, trzoda chlewna, skup żywca

Sezon grillowy rozpoczęty. Ceny tuczników wyższe o 2 grosze

Jak informuje KZP-PTCH ostatni długi weekend przyniósł rozpoczęcie sezonu grillowego w naszym kraju. Stoiska mięsne w dużych sieciach handlowych oferują konsumentom gotowe zestawy składające się m.in. z boczków, karkówek oraz...
Zdecydowana większość bo 85 proc. kupuje surowe mięso do samodzielnego przygotowania, a nieco ponad 10 proc. gotowe porcje w marynacie lub przyprawie.

Kiełbasy cieszą się dużym zainteresowaniem przez cały rok, jednak w sezonie grillowym kupujemy ich znacznie więcej. Stanowią one 21 proc. zakupów wędlin w ogóle.

Szczególnie w okresie od czerwca do sierpnia wielkość zakupów jest o 20 proc. większa niż średnia z całego roku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu